Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Korea-korea ellen - Mit lép Kína?

Kína hozzáállását bírálta szerdán több európai napilapban megjelent kommentár a Dél-Korea elleni észak-koreai tüzérségi támadással kapcsolatban.
 
A holland de Volkskrant című lap szerint "kiábrándító" Kína magatartása a két Korea közötti konfliktusban. "Kína az egyetlen hatalom, amely valóban hatást tudna gyakorolni Észak-Koreára. A pekingi vezetés ennek ellenére továbbra is csak szorongatja bizarr szomszédja kezét. Részben talán azért, mert Peking attól tart, káoszt okozna a phenjani rezsim összeomlása. Ám emellett Kína minden jel szerint saját hatalompolitikai játszmájában is fel akarja használni az észak-koreai kártyát. És ebben a játszmában a regionális feszültség enyhítéséért vállalt felelősség a második helyre szorult" - olvasható a lapban.

Az ABC konzervatív spanyol lap úgy látta, a phenjani diktatúra egyedül annak köszönheti létezését, hogy Kína türelemmel van iránta. Az újság felidézte: Peking mindeddig nem érvényesítette befolyását annak érdekében, hogy véget vessen ennek a "groteszk dinasztiának", amely rabszolgasorban tartja és a külvilágtól elszigeteli országa lakosságát. "Kínának szakítania kellene az észak-koreai rezsimmel, s ezzel bizonyíthatná, hogy eleget tesz a nemzetközi színtéren ráruházott felelősségnek" - írta az ABC.

A svéd liberális Dagens Nyheter című újság szerint a legutóbbi koreai incidens miatt a nemzetközi közösségnek egyben Kínánál is tiltakoznia kellene, mivel "a phenjani rezsimet Pekingből védelmezik". A lap rámutatott: nem ez az első eset, hogy Kína kiáll "kommunista unokafivére" mellett. "Felmerül azonban a kérdés, mégis meddig lehet még a távoli rokont felkarolni. (...) Egy szeszélyes és ingatag szomszéd előbb-utóbb Peking számára is gondokat okozhat."

A varsói Rzeczpospolita is arra a véleményre jutott, hogy Kína lehet az egyetlen ország, amely képes lenne megakadályozni a konfliktus elmérgesedését. "Meglehet, a pekingi kommunisták nem a nyugati országok álomszövetségesei, mégis egyedül nekik lehet tényleges befolyásuk a phenjani sztálinista vezetőkre" - állapította meg a lengyel napilap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korea vs. Korea - Japán kínai segítséget kért

Kan Naoto japán kormányfő azzal a kéréssel fordult szerdai sajtóértekezletén Kínához, hogy segítsen… Tovább olvasom