Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kompromisszum az EU-alkalmazottak fizetésemelése ügyében

Az európai uniós tagállamok képviselői az eredeti javaslat megfelezésével kompromisszumra jutottak pénteken arról, milyen mértékben emelkedjen az EU-alkalmazottak fizetése.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata 3,7 százalékról szólt, és ez korábban kidolgozott számítási módszereken alapult, figyelembe véve azt, hogy nyolc nagy tagállamban miként alakulnak a köztisztviselői fizetések, illetve miként módosul a bérek vásárlóereje a brüsszeli árakhoz képest. Diplomaták közlése szerint a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban most 1,85 százalékos béremelésben állapodtak meg.

Több tagország ugyanis arra hivatkozott, hogy otthon megszorító intézkedésekre van szükség a gazdasági válság miatt, mindenkinek áldozatokat kell hoznia, és ez alól a brüsszeli uniós gépezet alkalmazottai sem vonhatják ki magukat. Egy ideig úgy tűnt, hogy a viták miatt semmilyen béremelés nem lesz, és emiatt a Tanács 3500 alkalmazottjának zöme csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartott.

Az alkalmazottak képviselői szerint az automatikus bérkiszámítási mechanizmus jogi kötelezettséget jelent, így egyelőre nem világos, hogy belenyugodnak-e a kompromisszumba. Diplomaták szerint elképzelhető, hogy az Európai Bizottság - az EU kormánya -, amely több tízezer dolgozót foglalkoztat, és amely a kiszámítási mechanizmus alapján előterjesztette az eredeti, 3,7 százalékos javaslatot, az Európai Bírósághoz kíván fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF: lehívható az ötödik hitelrészlet, de Magyarország nem kéri

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága pénteki ülésén megállapította, hogy Magyarország… Tovább olvasom