Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Kohl: A legfontosabb döntéseimet ma is meghoznám

Egyetlen fontos döntését sem bánta meg, a legfontosabbakat kivétel nélkül ma is meghozná Helmut Kohl.
A volt kancellár minderről a Bild című lapnak nyilatkozott annak kapcsán, hogy szombaton töltötte be 80. életévét. A szombati német újságok címoldalon méltatták a német egység kancellárjának tevékenységét.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezércikkében a konzervatív napilap magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty Helmut Kohlt olyan politikusként jellemezte, aki egyszerre volt hazafi és európai. A német vezetők mellett jókívánságait fejezte ki a volt kancellárnak több tekintélyes, jelenlegi és korábbi külföldi politikai vezető, köztük hosszú táviratban Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő és idősebb George Bush, az Egyesült Államok volt elnöke. A csaknem két évvel ezelőtti súlyos betegségéből, illetve az év eleji epehólyag műtét után lábadozó Kohl hosszú idő óta először szólalt meg a nyilvánosság előtt.

A volt kancellár egyelőre ludwigshafeni otthonában pihen, családi, illetve baráti körben ünnepel, míg a hivatalos születésnapi ünnepséget Angela Merkel kancellár szervezésében, továbbá több száz külföldi vendég jelenlétében május 5-én rendezik. Az elmúlt évtizedekre, illetve 1982 és 1998 közötti, tizenhat éves kancellári tevékenységére visszatekintve Kohl hangsúlyozta, hogy szerencsésnek és boldognak érzi magát.

Szerencsésnek azért, mert generációja közvetlenül már nem vett részt azokban a szörnyű bűncselekményekben, amelyeket a nácik elkövettek. De mindebből felelősséget meríthetettek, hogy Németországot újraépítsék, a demokráciát helyreállítsák, és az országot integrálják a szabad világot alkotó államok közösségébe - jelentette ki. És - mint hangsúlyozta - boldognak érzi magát, mert egyetlen fontos döntését sem bánta meg, életének volt értelme.

A volt kancellár ugyanakkor bosszúságát fejezte ki amiatt, hogy Németország ma - mint fogalmazott - eljátssza esélyeit. "Minden eszköz és minden lehetőség rendelkezésünkre áll, már bizonyítottuk, hogy cselekvőképesek vagyunk, mégis elveszünk a jajveszékelésben, a kicsinyességben " - rótta fel Kohl, aki szerint mindez nemcsak a politikára, hanem az egész társadalomra is vonatkozik.

Annak a nézetnek adott hangot, hogy az újraegyesített Németországban a maga helyén mindenki részéről több komolyságra, nagyobb felelősségre, ugyanakkor több örömre van szükség. A szombati német lapok - köztük a Bild is - Kohl életművével kapcsolatban a német egység helyreállításához, valamint az európai egyesüléshez való hozzájárulást emelték ki.

Egy kérdésre válaszolva a volt kancellár úgy vélekedett, hogy életműve az Európát sújtó válság ellenére sincs veszélyben. Annak a nézetnek adott hangot, hogy az európai országoknak több higgadtságra, ugyanakkor nagyobb összefogásra van szükségük.

"Európának számunka nincs alternatívája, Európa a jövőnk, és ennek mindig tudatában kell lennünk" - hangsúlyozta a szombaton 80 esztendős Helmut Kohl.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Dagesztánban

Egy rendőr életét vesztette, egy pedig megsebesült Dagesztánban szombaton ismeretlen fegyveresekkel… Tovább olvasom