Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Köddé vált a kínai alelnök

Szeptember elseje óta nem mutatkozott nyilvánosan Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök, az elnöki poszt várományosa, s már megindult a találgatás eltűnésének okairól a kínai interneten, de biztosat egyelőre nem tudni.
Hszinek tíz napja nem volt nyilvános programja: az alelnök ez idő alatt legalább három, korábban bejelentett - így például a Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel való múlt heti vagy a dán miniszterelnök-asszonnyal, Helle Thorning-Schmidttel való eheti - találkozóját mondta le. A Clinton-látogatás programjának változásáról a külügyminisztérium szóvivője, Hung Lej (Hong Lei) úgy fogalmazott, hogy az egy "normális kiigazítás", további találgatásokra nincs szükség. A szűkszavú hivatalos indoklás és Hszi "eltűnése" ugyanakkor láthatóan nem hagyja nyugodni a kínai internetközösséget.

A Hszi eltűnését illetően felröppent okok közt egy testmozgás közben szerzett hátsérülés és egy komolyabb, de nem súlyos betegség is szerepelnek. Az egyik, "bennfentes híreket megszellőztető" portál szerint az alelnök még a múlt héten közlekedési balesetet szenvedett, amely akár politikai merénylet is lehetett, s most kórházban kezelik a fővárosban.

A több százmillió felhasználót jegyző mikroblogokon rövid idő alatt Hszi lett a legtöbbet vitatott téma, hollétéről több tízezer bejegyzés született, s ugyanígy a nyugati újságok is sorra tették fel a kérdést az elmúlt napokban: hol van Hszi Csin-ping? Erre kielégítő választ hétfőn Hung sem adott, aki az elnökhelyettes egészségi állapotáról érdeklődő újságíróknak úgy felelt, hogy a múlt héten már többször válaszolt erre a kérdésre. A helyzet rámutat a kínai vezetés egy sajátosságára, hogy milyen keveset tudnak az állampolgárok az országot irányító legfelsőbb vezetők magánéletéről, így egyebek közt egészségi állapotáról. A vezetés tagjai nagyon ritkán válaszolnak közvetlen kérdésekre, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök például csupán évente egyszer tart sajtótájékoztatót. A kritikusok most kiemelik, hogy Kína világgazdasági és világpolitikai szerepével ez a gyakorlat nem áll összhangban, az ország vezetőiről szóló tájékoztatás a társadalmi stabilitás fenntartásához is szükséges, mint ahogy azt a mostani eset is jól példázza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos autóbaleset Maros megyében

Öt ember halt meg egy közúti balesetben kedd reggel az erdélyi Cikmántor közelében. Tovább olvasom