Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Klímaváltozás: a beszéd már nem elég

51 afrikai ország megállapodott arról, hogy lépéseket tesznek az üvegházgázok kibocsátása ellen - ez azért fontos, mert eddig őket semmi nem kötelezte erre. Az Egyesült Államokban tudósok és közgazdászok követelik az üvegházgázok csökkentését.
Amerikai szakemberek követelik az üvegházgázok csökkentését a kormánnyal szemben

Amerikai tudósok és közgazdászok követelik, hogy az Egyesült Államok drasztikusan csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradó éjjel 1700 szakember által aláírt petíciót adtak ki ebben az ügyben. Hétfőn kezdődik ugyanis a washingtoni szenátusban a vita egy korszakos klímavédelmi törvényről, amelyet ellenez a Bush-kormány.

A tudósok és közgazdászok petíciója kifogásolja, hogy az Egyesült Államokban nincsen országos, szövetségi szintű törvény az üvegházgázok csökkentéséről. A szakemberek követelik, hogy az Egyesült Államok 2050-ig 80 százalékkal csökkentse az üvegházgázok kibocsátását. Ezen belül első lépésként 2020-ra 15-20 százalékkal kellene a 2000-es szint alá menni, követelik az aláírók. A szenátus előtt fekvő törvénytervezet korlátozást és kibocsátási kvótakereskedelmet vezetne be. Ez a gázkibocsátók számára drágítaná a termelést, a környezetkímélő vállalatokat pedig anyagi előnyben részesítené. George Bush elnök ellenzi a törvényt, azt állítva, hogy árt a gazdaságnak. Helyette azt javasolta áprilisban, hogy a vállalatok tűzzenek ki önkéntes célokat a gázkibocsátás csökkentésére.

Az Egyesült Államok ma a világ legnagyobb környezetszennyezője, a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója. Washington ugyan aláírta, de nem ratifikálta az üvegházgázok csökkentéséről ENSZ-keretekben kötött kiotói egyezményt. Amerikai és más külföldi közgazdászok szerint a klímaváltozás megelőzése tizedannyiba kerülne, mint amennyi kárt okozhat a felmelegedés, ha nem teszünk ellene semmit. A klímaváltozás megakadályozása becslések szerint az Egyesült Államokban a GDP 1-2 százalékát igényelné, míg a felmelegedés folytatódása esetére prognosztizált károk értéke a GDP 10-20 százalékát tehetik ki.


Az afrikai országok is részt vállalnak a klímavédelmi erőfeszítésekből

Az afrikai országok pénteken beleegyeztek abba, hogy maguk is részt vállaljanak a klímaváltozás megakadályozását célzó erőfeszítésekből. Ez azért jelentős új fejlemény, mert a fejlődő szegény államok eddig nem voltak hajlandók kötelezettségeket vállalni az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésére.

Az afrikai hozzájárulásról a Tokió melletti Jokohamában írt alá közös nyilatkozatot 51 afrikai ország vezetője és Japán. A dokumentum kiemeli, hogy a klímaváltozás Afrika számára különösen nagy kihívás a szárazságok és az árvizek miatt. A közös nyilatkozat hangsúlyozza, hogy minden országnak, így az afrikaiaknak is lépéseket kell tenniük az üvegházhatást okozó gázok mennyiségének csökkentéséért. A közös nyilatkozat azonban nem tűz ki konkrét kibocsátáscsökkentési célt az afrikai országok számára. A dokumentumot a háromnapos Tokiói Afrika-fejlesztési Konferencia végén írták alá.

A konferencián Japán vállalta, hogy 5 év alatt 10 milliárd dollárt folyósít főként kedvezményes hitelek formájában az afrikai országoknak olyan célokra, amelyek a globális felmelegedés elhárítását segítik. A fejlődő országok bevonása a klímaváltozás megelőzését célzó erőfeszítésekbe régóta kavar vitát az ENSZ-ben. A szegény országok ugyanis igazságtalannak tartják, hogy a gazdagok - esetleg egykori gyarmattartóik - a gazdasági fejlődésük visszafogására kényszerítsék őket a globális felmelegedés miatt.

A világ leggazdagabb országai közül az Egyesült Államok és Japán viszont azért nem hajlandó teljesíteni az üvegházgázok csökkentéséről kötött ENSZ-egyezményt, a kiotói jegyzőkönyvet, mert az a fejlődő országoktól nem követel semmilyen erőfeszítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak könnyű sérültjei vannak az izlandi földrengésnek

Izland - Komoly anyagi károkat, de csak néhány kisebb sérülést okozott a Richter-skála szerinti… Tovább olvasom