Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Klicsko: a rendszer megingott, a tüntetések folytatódnak

"A válság veszélybe sodorta Ukrajna stabilitását és területi egységét, polgárháborúval és káosszal fenyegető helyzet alakult ki."
A kijevi rezsim megingott és a terror útjára lépett, de a kormányellenes tüntetések tovább folytatódnak - jelentette ki Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetője szombaton az 50. müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Az ukrajnai válságról rendezett panelbeszélgetésen az ukrán külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a kormány teljesítette az ellenzéki követeléseket, és az ellenzéknek vállalnia kell a felelősséget az erőszakos tüntetésekért.

Martonyi Jánosmagyar külügyminiszter a beszélgetéshez hozzászólva kijelentette: a válság veszélybe sodorta Ukrajna stabilitását és területi egységét, polgárháborúval és káosszal fenyegető helyzet alakult ki.

Vitalij Klicsko szerint az ukrán lakosság többsége "európai, stabil, modern államot akar", a kormányzattól viszont csak kudarcos reformokat és "bűnözéssel, vérontással szerzett pénzen" gazdagodó oligarchákat kapott. Klicsko a fórumon felszólította a kormányzatot az ellenzéki követelések teljesítésére. A válság "legitim megoldása" csak az előre hozott elnökválasztás és parlamenti választás lehet - mondta a politikus.

Az elhurcolt tüntetőket szabadon kell bocsátani és vissza kell térni a 2004-es alkotmányhoz - követelte Klicsko, hangsúlyozva, hogy több száz embert tartóztattak le a hatóságok és 27 demonstráló hollétéről semmit sem tudni.

Leonyid Kozsara ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány minden ellenzéki követelést teljesített. Most az ellenzéken a sor, el kell döntenie, hogy vállalja-e a felelősséget a kormányzati épületeket elfoglaló, molotov-koktélokat dobáló "terrorista csoportok" tevékenységéért.

Az ukrajnai helyzet jóval összetettebb, mint ahogyan Nyugatról látszik. Ukrajna mindig is európa része volt, de "nem lehet elszakítani Oroszországtól". Ezt a 8 millió orosz nemzetiségű ukrán sem hagyná - mondta a miniszter.

Senkinek sincs joga ahhoz, hogy kívülről beavatkozzon Ukrajna Oroszországhoz fűződő stratégiai kapcsolatába - jelentette ki, egyebek között megjegyezve, hogy Kijev kedvező ajánlatot kapott Moszkvától, csupán az új gázármegállapodás révén havonta 400 millió dollárt takarít meg az ország.

Az ukrán kormány a Majdan "békés tüntetői mellett áll, de nem tud közösséget vállalni a nácizmusra emlékeztető jelképeket használó erőszakos csoportokkal" - szögezte le Leonyid Kozsara.

Leonyid Szluckij, az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnökhelyettese azt emelte ki, hogy Oroszországnak semmi köze az ukrajnai válság kialakulásához. Nem orosz politikusok, hanem John McCain amerikai szenátor és Victoria Nuland külügyi államtitkár-helyettes "osztogatott kekszet a tüntetőknek a Majdan téren" - jegyezte meg.

Martonyi János külügyminiszter a panelbeszélgetéshez hozzászólva hangsúlyozta, hogy a válság veszélybe sodorta Ukrajna stabilitását és területi egységét. Polgárháborúval és káosszal fenyegető helyzet alakult ki.

"Meg kell mentenünk Ukrajnát, de nem szabad feladnunk alapvető értékeinket" - emelte ki a külügyminiszter. Kiemelte, hogy párbeszédre van szükség és tartózkodni kell az erőszak alkalmazásától. Az erőszak "megnyitja a kaput a polgárháború felé", ami katasztrófa lenne Ukrajna, az Európai Unió és az unió keleti partnerségi programjában résztvevő valamennyi állam számára - mondta Martonyi János.

Traian Basescu román államfő a panelbeszélgetésen egyebek között kifejtette, hogy a volt szovjet tagköztársaságok más helyzetben vannak, mint az egykori szovjet befolyási övezet más államai. Romániában vagy a térség uniós tagságot nyert további országaiban a rendszerváltás idején nem volt számottevő erő, amely megkérdőjelezte az európai elköteleződést, a volt szovjet tagköztársaságokban viszont kettősség alakult ki, igen erős az orosz orientáció is.

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy országa az uniós integráció útjára lépett, célja az uniós tagság megszerzése, de ez nem oroszellenes törekvés. Meg kell győzni Oroszországot, hogy érdeke fűződik ahhoz, hogy Grúzia stabil, szabad, demokratikus ország és uniós tag legyen - mondta a grúz miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatosan mentik a hóban rekedt utasokat Szerbiában

A hatóságok péntek este óta mintegy 1000 embert mentettek ki a hó fogságából, továbbra is arra kérik… Tovább olvasom