Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kizárták a Babes-Bolyai egyetem két magyar oktatóját

Kizárták a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatói testületéből hétfőn a magyar feliratok kifüggesztéséért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két vezetőjét. Az egyetem közleménye szerint az említett szankciót helyeselte a szenátusban helyet foglaló magyar oktatók többsége is.
Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok kizárásáról a döntést a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 110 tagú, legmagasabb szintű döntéshozó testülete (szenátus) hozta meg hétfőn elsöprő többséggel, mindössze kilenc ellenszavazattal.

Az egyetem közleménye szerint az említett szankciót helyeselte a szenátusban helyet foglaló magyar oktatók többsége is. A dokumentumból kiderül, hogy ez ügyben korábban az összes kar és tagozat vezetőségével konzultáltak. A közlemény megállapítja, hogy Hantz Péter és Kovács Lehel kizárása a törvényes előírások betartásával történt.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két vezetője több mint egy évvel ezelőtt szállt harcba az 1959-ben megszüntetett Bolyai Egyetem visszaállításáért, illetve azért, hogy a most működő egyetemen hozzanak létre önálló magyar karokat.
Tagjai kifogásolták, hogy a kolozsvári állami egyetemen nincsenek magyar feliratok. Ezért a múlt héten Hantz Péter magyar feliratú táblákat helyezett el az intézmény több épületében is, ezeket viszont hamar eltávolították a portások.

Az egyetem irányítói törvénytelennek minősítették az akciót, és feljelentést tettek a rendőrségen. A három - román, magyar és német - tannyelvű állami egyetem vezetősége a menesztést azzal indokolja, hogy a két oktató szerintük folyamatosan hazugságokat terjesztett a felsőoktatási intézményről, emellett állítólag az etnikumok közötti ellenséges magatartásra és az Európai Unió értékrendje ellen bujtogattak. Azt is a kizártak szemére vetették, hogy "becsületsértően nyilatkoztak", amikor "javíthatatlan nacionalistáknak" minősítették a kolozsvári egyetem oktatóit.

A szenátusi ülésen résztvevő Nagy László rektorhelyettes az MTI-nek nem tudta megerősíteni a BBTE közleményében foglalt információt arról, hogy a tanácskozáson megjelent magyar oktatók milyen arányban is szavaztak a határozat mellett vagy ellen. Azt viszont elmondta, hogy a szenátusi ülést megelőzte november 22-én az (egy fokkal alacsonyabb szintű ) egyetemi igazgatótanács megbeszélése. Ezen felhatalmazták Nicolae Bocsan rektort arra, hogy "törvényesen járjon el" a két adjunktus ügyében. A rektorhelyettes emlékeztetett rá: akkor nem volt szó még arról, hogy ez konkrétan mit is jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jelent meg első hágai tárgyalásán Vojislav Seselj

Nem jelent meg perének első tárgyalásán az éhségsztrájkoló Vojislav Seselj, így kirendelt ügyvéd… Tovább olvasom