Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kivonulnak az oroszok Grúziából

Grúzia-Oroszország - Az orosz erők szemmel láthatóan megkezdték szerdán végső kivonulásukat azokról az őrposztokról, amelyeket az augusztusi konfliktus után grúz területen létesítettek a szakadár Dél-Oszétia és Abházia határai mentén.
Az Európai Unió (EU) megfigyelőinek jelenlétében felszámoltak egy tábort egyik fő ellenőrzőpontjuknál a déloszét fővárosba vezető úton, Karaleti helységben. Az egyik nyugat-grúziai támaszpontról, Zugdidi város közeléből pedig gépkocsioszlop indult útnak Abháziába - jelentette a helyszínről a Reuters brit hírügynökség egyik operatőre. A Nicolas Sarkozy francia elnök és orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev közötti megállapodás értelmében az orosz erőknek péntekig kell kivonulniuk a Dél-Oszétia és Abházia menti ütközőzónákból. Az orosz békefenntartó erők vezetője kedden közölte, hogy Oroszország szerdán megkezdi és 24 órán belül befejezi az ellenőrzőpontok végleges felszámolását a Dél-Oszétia határa mentén húzódó övezetből, de nyilatkozatából nem derült ki, hogy a csapatvisszavonás az Abházia körül állomásozó orosz katonákra is vonatkozik-e.

A csapatok visszavonása valamelyest enyhíthet a feszült helyzeten Grúziában, de aligha fogja megoldani azokat a nagyobb horderejű vitás kérdéseket, amelyek miatt Moszkva szembekerült Tbiliszivel és a nyugati országokkal. Utóbbiak elítélték a Grúzia elleni nagyszabású orosz katonai fellépést, valamint azt, hogy a konfliktus nyomán Oroszország elismerte a Grúziától az 1990-es évek elején elszakadt területek függetlenségét.

Az orosz alakulatok kivonulása elkezdődött.
Az orosz alakulatok kivonulása elkezdődött.

Szerda reggel szinte teljesen elbontottak egy kis támaszpontot a Karaletiben lévő orosz ellenőrzőpont mellett, két földgyalu egyengette el a tábor helyét, miközben orosz aknamentesítők fésülték át a környéket. Egy orosz páncélozott szállító harcjármű ugyan elállta a déloszét fővárosba, Chinvaliba menő utat, de a korábban útakadályként szolgáló betontömböknek már csak hűlt helye volt. Az út mellett néhány orosz katonai teherautó állt, valószínűleg arra várva, hogy elszállítsa a hátramaradt katonákat. Négy EU-megfigyelő követte nyomon a bontási munkálatokat az uniós misszió két, könnyűpáncélzatú járműve mellett. Az EU megfigyelői október elseje óta járőröznek az ütközőövezetben az augusztusi grúz-orosz tűzszüneti egyezményt kiegészítő csapatkivonási megállapodás alapján.

A nyugat-grúziai Zugdidi város mellett létesített urtai orosz támaszpontot 50-60 katonai járműből álló gépkocsioszlop hagyta el, és az Inguri folyón át a szakadár Abháziába távozott - adta hírül a Reuters operatőre, aki követte a konvoj útját.

Olvasóink írták

  • 1. obi 2008. október 08. 22:10
    „"Az orosz erők szemmel láthatóan megkezdték szerdán végső kivonulásukat azokról az őrposztokról, amelyeket az augusztusi konfliktus után grúz területen létesítettek a szakadár Dél-Oszétia és Abházia határai mentén."

    Ha-ha-ha!
    1956 október végén is kivonultak Magyarországról...aztán tízszer annyi visszajött!!!
    Muszka horda...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puskával ment sörözni egy ukrán férfi

Egy puskával felfegyverkezve állított be egy luganszki kocsmába és sört követelt egy ittas ukrán… Tovább olvasom