Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Kivonulnak az amerikaiak Irakból az év végéig

Az Egyesült Államok lemondott arról a tervről, hogy katonáinak egy részét Irakban hagyja a csapatkivonások december 31-i határideje után.
Az Egyesült Államok lemondott arról a tervről, hogy katonáinak egy részét Irakban hagyja a csapatkivonások december 31-i határideje után - közölték a Fehér Ház és a védelmi minisztérium névtelenül nyilatkozó tisztségviselői.

Ez azt jelenti, hogy több mint nyolc év után ténylegesen véget ér az amerikai részvétel az iraki háborúban, dacára az iraki biztonsági erők állapota és a potenciális instabilitás miatti aggodalmaknak.

Az amerikai kormányzat hónapokon át tárgyalt a bagdadi vezetéssel arról, hogy módosítsák a 2008-ban aláírt csapatkivonási megállapodást, vagy kössenek új biztonsági egyezményt. A három évvel ezelőtti megállapodás alapján az amerikai harcoló csapatok 2010 végéig elhagyták Irakot, a maradék pedig 2012 januárjáig távozik, s onnantól kezdve összesen kevesebb mint kétszáz amerikai katona szolgálhat az országban.

Az utóbbi hónapokban arról tárgyaltak a felek, hogy néhány száz katona maradjon, és segítsen az iraki biztonsági erők kiképzésében. A Pentagon egyik szóvivője szombaton azt mondta, hogy még nem született végleges döntés a kiképzésben való együttműködés kérdésében. Ugyanakkor a Fehér Ház egyik magas rangú tisztségviselője megerősítette, hogy minden amerikai csapatot haza vezényelnek, s csak mintegy 160 katona marad a nagykövetség alárendeltségében. Egy magas rangú katonatiszt ugyancsak közölte, hogy a csapatkivonás befejezése kész tény.

Az iraki vezetés megosztott az amerikai katonai jelenlét ügyében. A támogatók azzal érvelnek, hogy a kiképzés folytatása és az amerikai segítség létfontosságú, különösen az iraki légtér védelmében és a hírszerzési információk begyűjtésében. Mások viszont erősen elleneznek mindennemű amerikai katonai szerepvállalást, főleg a síita milicisták, s azzal fenyegetőznek, hogy megtámadják az esetleg maradó amerikai katonákat.

A megállapodást erősen akadályozza, hogy Washington és Bagdad nem jutott dűlőre az Irakban állomásozó amerikai katonák jogállásáról. Az Egyesült Államok ragaszkodott ahhoz, hogy katonái jogi mentességgel rendelkezzenek, amit viszont az iraki vezetők elutasítanak. Núri al-Máliki iraki kormányfő nyugati diplomatáknak elmondta, hogy nem viszi a parlament elé az immunitás kérdését, mert a képviselők úgysem szavazzák meg.

Az amerikai diplomácia viszont gőzerővel fog működni. Az amerikai nagykövetségek közül a bagdadi a legnagyobb, és külügyminisztérium irodákat nyit Bászrában, Erbílben és Kirkukban, valamint szerte az országban azokon a helyeken, ahol alvállalkozók tanítják meg az amerikai fegyverek kezelésére az iraki erőket. Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmére maroknyi tengerészgyalogost rendelnek ki, az Irakban maradó további 157 katonának pedig az lesz a feladata, hogy megkönnyítse az amerikai fegyvereladásokat Iraknak.

Olvasóink írták

 • 5. szabo1936 2011. október 16. 17:28
  „4.
  2 heti-szoba fogsag! BS”
 • 4. CsabaKiraly 2011. október 16. 16:53
  „Nem az USA mondott le hanem az Irakiaknem egyeztek bele, hogy akarmit is elkovetnek az amerikai katonak nem lehet oket birosagra vinni. Amerikai katonak szamos bunt kovetnek el es buntetlenul hagyjak el az orszagot, otthon meg 2 heti szoba-fogsagra itelik akarmit is kovettek el.”
 • 3. zsukov 2011. október 16. 15:07
  „Az olaj nem de a pénz ....”
 • 2. Hunicum 2011. október 16. 10:09
  „Elég sokáig tartott ez a tömegpusztító fegyver keresés.”
 • 1. GD 2011. október 16. 09:00
  „Csak nem elfogyott az olaj????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a parlament: leállították a népszámlálást

A macedón parlament jóváhagyta szombaton a kormány döntését a népszámlálás leállításáról.
Tovább olvasom