Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kivonul a Nokia Romániából: új beruházót keresnek

A román kormány új beruházót keres a romániai Kolozs megyébe, ahonnan az év végéig távozni fog a Nokia mobiltelefon-gyártó cég
A román kormány új beruházót keres a romániai Kolozs megyébe, ahonnan az év végéig távozni fog a Nokia mobiltelefon-gyártó cég - jelentette be pénteken Emil Boc román miniszterelnök.

A Nokia vezetősége egy nappal korábban jelentette be, hogy az év végéig bezárja romániai gyárát, amelynek termelési kapacitását ázsiai országokba helyezi át. A Nokia 2008-ban nyitotta meg a Kolozsvár melletti Nemeszsuk településen 60 millió euró értékű beruházás nyomán a gyárát, amelyben mintegy kétezer ember dolgozik. Az alkalmazottak a jövő év első hónapjaiban várhatóan végkielégítést kapnak, így jövő márciusig biztosítva lesz a bérük. Boc elmondta, hogy a román kormány több külföldi stratégiai beruházóval tárgyal már, akik egyebek között Kolozs megyében telepednének meg, de neveket nem közölt, mivel még nem született megállapodás. Szintén pénteken Alin Tise, a Kolozs megyei tanács elnöke bejelentette, hogy az általa vezetett önkormányzat a Bosch-sal tárgyal, miután a német vállalat a kolozsvári ipari parkba való letelepedés lehetőségét vizsgálja.

Ennek a lehetséges beruházásnak azonban nincs közvetlen köze Nemeszsukhoz, ahol a Nokia várhatóan majd eladja az általa felépített gyárat. A román kormány számára azért vált sürgőssé a Nokia által hagyott űr betöltése, mert a finn mobiltelefon-gyártó cég gazdasági számítások szerint Románia bruttó össztermékének a 0,25-1 százalékát termelte, a romániai kivitelhez 5 százalékkal járult hozzá tavaly, ami abszolút értékben 2 milliárd eurót jelentett. Így a Nokia távozása kihatással lesz a román gazdaság növekedésére, amely az idén várhatóan 1,5 százalékkal bővül, jövő évben pedig a legújabb becslések szerint 2 százalékkal, miután korábban 4 százalékkal is számoltak.

Traian Basescu államfő felhívta a figyelmet arra, hogy más multinacionális cégek is távozhatnak Romániából a bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzet hatására. A román kormányfő szerint egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy más vállalatok is követnék a Nokia példáját, de Romániának fel kell készülnie erre a lehetőségre is. Ezért a kormány a következő időszakban különösen odafigyel bürokrácia csökkentésére, hogy növeljék Románia vonzerejét a külföldi beruházók szemében - mondta Boc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A németek fele visszasírja a márkát

Az európai adósságválság miatt a németek egyre szkeptikusabbak az euró megítélését illetően, a… Tovább olvasom