Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kivizsgálnák hogyan jutott Szíriába az Iszlám Állam brit hóhérja

A brit parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága kivizsgálná, miként távozhatott Szíriába az Iszlám Állam nevű leghírhedtebb, brit tagja, aki több nyugati túsz meggyilkolásáért felelős.
Sir Menzies Campbell, a bizottság egyik tagja pénteken kijelentette: az alsóházi testület valószínűleg beidézi meghallgatásra a brit biztonsági szolgálatok vezetőit, miután kiderült, hogy a szolgálatok már legalább öt éve ismerték a terroristát, és korábban többször is megakadályozták kiutazását Nagy-Britanniából.

A BBC előző nap közölt - hivatalosan meg nem erősített - értesülése szerint az eddig csak "Dzsihád John" néven emlegetett férfi a londoni illetőségű Mohammed Emwazi, aki két éve Szíriába utazott és ott csatlakozott az Iszlám Államhoz, jóllehet a brit elhárítás (MI5) akkor már évek óta figyelte.

Emwazi több olyan videón is szerepelt, amelyek nyugati túszok lefejezését mutatták.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében, a guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak ruhájához hasonló, narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben.

A férfi feltűnt azon a videón is, amely e hónap elején egy japán újságíró, Goto Kendzsi lefejezését mutatta.

London már az első brutális gyilkosságról tavaly nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A 27 éves Emwazi Kuvaitban született, de hatéves korában szüleivel Londonba költözött és a londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást.

A brit sajtó egybehangzó beszámolói szerint a túszok kivégzője már 2009-ben az MI5 látókörébe került, miután Tanzániába utazott, és ott a helyi hatóságok őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy a szomáliai as-Sabab iszlamista terrorcsoporthoz akar csatlakozni, majd kiutasították.

Nem sokkal később Kuvaitba költözött, ahol megnősült, és amikor egy ízben Londonba utazott, a brit hatóságok nem engedték vissza Kuvaitba. Később is több ízben megpróbálta elhagyni Nagy-Britanniát, mindannyiszor sikertelenül.

Az MI5 mindeközben megpróbálta beszervezni - ezt Emwazi maga írta egy barátjának egy email-üzenetben, amelyet az ismerős a brit sajtó elé tárt -, és amikor ezt visszautasította, a brit elhárítás állítólag "nehéz életet" jósolt neki.

A folyamatos megfigyelés és a meghiúsított kiutazási kísérletek ellenére azonban két éve mégis sikerült valahogy kijutnia az országból, és Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz.

David Cameron brit miniszterelnök azonban pénteken a brit titkosszolgálatok védelmére kelt. Egy cardiffi választási gyűlésen kijelentette: a brit elhárítási és hírszerzési szervezetek "hihetetlenül kemény munkát végeznek", és a legutóbbi hónapokban is olyan terrortámadások terveit derítették fel, amelyek óriási pusztítást okoztak volna Nagy-Britannia utcáin.

Nemrégiben hasonló utalást tett megakadályozott terrortámadásokra az MI5 főnöke is.

Andrew Parker a szolgálat londoni székhelyén tartott minapi előadásában részletek nélkül elmondta: a brit elhárítás csak az elmúlt néhány hónapban három olyan, Nagy-Britanniában tervezett terrorcselekménynek vette elejét, amelyek minden bizonnyal halálos áldozatokkal jártak volna. Az MI5 vezérigazgatója szerint a szíriai konfliktusövezetben harcoló brit állampolgárok közül is többen megpróbáltak már terrortámadásokat végrehajtani "brit földön és máshol".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horror: hómaróban bukkantak egy fiatal nő holttestére

A nőt a munkagép belsejében találták meg, a gép valószínűleg a nő testét is magába szippantotta a… Tovább olvasom