Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kivégeztek egy embert gyilkoló grizzlyt

Örökre elaltattak az Egyesült Államokban egy nőstény grizzlymedvét, miután a nyál-, szőr- és bőrmintákon végzett DNS-vizsgálatok kétséget kizáróan megállapították, hogy az anyamedve és három bocsa marcangolt halálra egy embert és sebesített meg két másikat szerdára virradóra egy táborhelyen a Yellowstone Nemzeti Parknál, Montana államban.
A "halálbüntetés kiszabását" a grizzlymedvékre vonatkozó helyi és szövetségi törvények is lehetővé teszik olyan esetekben, amikor a vadon élő állatok önszántukból, minden ok nélkül támadnak emberre. A gyilkos grizzlyt sem provokálta senki, az állat három, más-más sátorban alvó emberre támadt rá Cooke City régi bányaváros kempingjében, 8 kilométerre a természeti csodákkal teli, világhírű Yellowstone parktól.

Az állatok halálra marcangoltak egy 48 éves michigani férfit, és megsebeztek két másik amerikai állampolgárságú, egy 58 és egy 21 éves kempingezőt.

A bűnjelekből ítélte a michigani Kevin Krammer elleni "kíméletlen" támadásban az anyaállaton kívül részt vett mind a három bocs is. A férfit kiráncigálták sátrából, 7-8 méterrel odébb vonszolták, és a medvéknek legalább az egyike evett is a testéből.

A "gyilkosságban" való részvétel ellenére a bocsokat valószínűleg nem ölik meg, ők vélhetően állatkertekbe kerülnek, bár végleges döntés csak néhány nap múlva születik az ügyükben.

A "tettesek" korai elfogása (más másnap sikerült csapdába csalni az állatokat) és a főkolompos hétvégi "kivégzése" megnyugtatta Cooke City lakosait és látogatóit, akiket nagyon feldúlt a merőben szokatlan grizzlytámadás, a barnamedvék második legnagyobb termetű alfaja ugyanis csak akkor szokott támadni, ha fenyegetve érzi magát, vagy váratlanul meglepik.

Becslések szerint mintegy 600 grizzly élhet vadon az évente hárommillió turistát vonzó, Montana és Wyoiming határán fekvő vadregényes vidéken.

Olvasóink írták

 • 7. Goldmund 2010. augusztus 03. 11:12
  „Na igen! Az ember behatol az élőhelyükre (már amennyi maradt nekik), aztán a medve a hibás, mert rájuk támadt. Ugyanaz a logika, mint amikor az indiánokat elűzték földjeikről.

  Körbe volt egyáltalán kerítve az a kemping? Nem volna-e emberségesebb megoldani, hogy medvék ne juthassanak be a kemping területére? Így élve maradt volna a turista és a medve is.”
 • 6. kiscic 2010. augusztus 02. 14:44
  „Szegény medve ;(”
 • 5. elmagnifico 2010. augusztus 02. 08:13
  „Csatlakozom azon előtttem szólókhoz, akik teljes mértékig ki vannak akadva ezen az egészen.
  <moderálva>
  ....
  Az ember már sehol nem fér el... undorító.... még jó, hogy védték a területüket....ÁÁÁÁ szánalmas egy faj az emberiség....”
 • 4. Miértmagyar? 2010. augusztus 01. 21:45
  „"Száz éve még a nyílt prérin is előfordult de a vadászat és az ember térhódítása a járhatatlan hegyekbe szorította vissza, olyannyira, hogy 1975-ben felvették a veszélyeztetett állatfajok vörös listájára."
  Kihalófélben van...az emberiség meg folyamatosan kiszorít minden élőlényt a Földről....szomorú”
 • 3. Tonxy 2010. augusztus 01. 21:26
  „Akkor most lesz tárgyalás is védőügyvéddel? Vagy csak simán elítélik? És írhat kérelmet hogy ne végezzék ki hanem csak életfogytiglant kapjon? Védőbeszédet is tarthat? Szóval elég durva ez hogy csak igy kivégzik. Lehet hogy a medve már azzal fenyegetve érezte magát hogy ezek ott voltak. Persze hogy támad 3 kis boccsal az oldalán. Nembaj majd ha elütnek egy jávorszarvast vagy akármilyen állatot és az autóban utazó meghal az állat viszont el tud futni akkor gondatlanságból elkövetett emberöléssel fogják gyanúsítani és körözni?:)”
 • 2. BenjaminFein 2010. augusztus 01. 20:09
  „Mondjuk én nem vagyok egy nagy állatbarát (sőt:)) de, egy állatot kivégezni....(??) azért ez fura...”
 • 1. antilibsi 2010. augusztus 01. 19:35
  „Kár azért a medvéért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlenek a görögök a munkanélküliség és az infláció kezelésével

A görögök többségének nem teszik, ahogyan a kormány a munkanélküliség, vagy az infláció problémáját… Tovább olvasom