Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Kitiltották Németországból Terry Jones amerikai lelkészt

Beutazási tilalmat rendelt el a német belügyminisztérium vasárnap Terry Jones amerikai lelkész ellen, a koránégetési terveiről ismert tiszteletest egy szélsőjobboldali német szervezet akarja meghívni Berlinbe, hogy részt vegyen a muzulmán világban erőszakos tiltakozást kiváltó amerikai film bemutatóján és a vetítést követő nyilvános vitán.
A német belügyminisztérium szerint Terry Jones beutazása Németországba veszélyeztetné a közrendet. A tárca a lelkész ellen hozott intézkedést indokolva utalt arra, hogy a Bürgerbewegung Pro Deutschland (Németországért Polgári Mozgalom) nevű szervezet Jones meghívását tervezi.

A neonáci szubkultúra szereplőjeként számon tartott iszlámellenes kispárt novemberben a német fővárosban teljes hosszábban levetítené az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmet, amelynek az interneten közölt előzetese véres tüntetéseket váltott ki számos muzulmán többségű országban. A tervek szerint a vetítést követően nyilvános vitát tartanak, amelyre a berlini muzulmán közösség képviselőit is meghívják.

Erre a rendezvényre invitálták volna Terry Jonest, a Dove World Outreach Center nevű floridai kisegyház vezetőjét, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy a szeptember 11-ei amerikai terrortámadások tízedik évfordulójára koránégetési akciót szervezett.

Jones kitiltását Németországból a liberális vezetésű külügyminisztérium is szorgalmazta, a konzervatív irányítás alatt álló belügyminisztérium pedig közölte, hogy nem csupán beutazási tilalmat rendelnek el a sokak által szélsőséges szektának is nevezett amerikai kisegyház vezetője ellen, hanem minden jogi eszközt megragadnak, hogy megakadályozzák az iszlámellenes film bemutatását.

A jobboldali populistának és szélsőjobboldalinak is nevezett Pro Deutschland a honlapján - amelyen egyebek mellett közzétették a film előzetesét - egy állásfoglalásban úgy vélekedett, hogy A muszlimok ártatlansága csupán a Monty Python csoport Brian élete című paródiájának a muzulmán vallást kifigurázó változata, és nem az alkotás a probléma, hanem a muzulmán szélsőségesek "vérrel írt válasza".

Ugyanakkor a német parlamenti pártok egyöntetűen elítélték az amerikai videofilmet. Michael Hartmann, az ellenzéki szociáldemokraták belügyi kérdésekben illetékes szóvivője például úgy vélte, a film "visszataszító tákolmány, amellyel a vallások közötti békét akarják szétrombolni".

Cem Özdemir, az ugyancsak ellenzéki Zöldek társelnöke üdvözölte, hogy a belügyminisztérium a bemutató megakadályozására törekszik. Hangsúlyozta: "cenzúrának ugyan nincs helye Németországban, de nagyon helyénvaló", ha a belügyminisztérium szakértői valamennyi jogi lehetőséget megvizsgálnak, hogy "az alaptörvény ellenségei" ne "uszíthassanak" nyilvánosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bejrúti szabadtéri misén a békéért szólalt fel a pápa

XVI. Benedek pápa vasárnapi bejrúti szabadtéri miséjén sürgette a nemzetközi közösséget, ezen belül… Tovább olvasom