Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Kitelepítettek százezer indonézt egy vulkán miatt

Fegyveres rendőrök kényszerítették pénteken otthonaik elhagyására azt a százezer indonézt, akik egy kitörni készülő vulkán közelében élnek. A falusiak visszaszöknek otthonaikba. Az 1731 méter magas Moun Kelut Jáva szigetén található, és kedden került a legmagasabb veszélyeztetettségi kategóriába.
A kitelepített falusiak gyakran nem tartják be a hatóságok utasításait és titokban visszatérnek otthonaikba, hogy megakadályozzák a fosztogatást.
A krátertől nyolc kilométerre található falucska, Kampung Anyar lakói (mintegy 350 ember) nem akarják elhagyni a települést, mert azt mondják: megvan a saját védekezési módjuk a vulkánkitörés ellen. Ha a Kelut kitör, akkor házaikban maradnak, nem beszélnek, nem gyújtanak fényt, gyertyát, még egyetlenegy gyufaszálat sem a következő napfelkeltéig - mondta a falu egyik 45 éves lakója.

Az Egészségügyi Világegszervezet, a WHO az indonéz hatóságokkal közösen kétszáz egészségügyi intézményben rendelt el készenléti állapotot, száz egészségügyi dolgozót mozgósított és negyven segítő állomást létesített az előrejelzett vulkánkitörés miatt. Mióta feljegyzéseket készítenek a Moun Kelut vulkánról, már több mint 15 ezren haltak meg a kitöréseiben. 1586-ban 10 ezer, 1919-ben ötezer ember vesztette életét. Legutóbb a vulkán 1990-ben lépett működésbe, akkor 34-en haltak meg. Indonézia a Csendes-óceáni, úgynevezett tűzgyűrűn fekszik, ahol a kontinentális lemezek ütköznek, ezért gyakori a szeizmikus és a vulkáni aktivitás. Indonéziához több mint 17 ezer sziget tartozik, 129 működő vulkánnal, ezekből csak Jáva szigetén 21 található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől több napos vasutassztrájk Németországban

Hétfőtől nagy valószínűséggel 3 napos munkabeszüntetést tartanak a német mozdonyvezetők - írja… Tovább olvasom