Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Kismama ügyintézése

A főnököm szóban azt mondta, hogy kell majd egy megállapodást kötnöm, de csak akkor, ha már megszültem. Kivel?
Olvasói kérdés

Ausztriában dolgoztam ingázóként és várandós lettem. Kiadták a szabadságomat, az hamarosan lejár. Kaptam egy levelet a munkaadómtól, hogy a szabadság lejárta után a Krankenkasse fizeti nekem a Wochengeldet. Az ehhez szükséges papírokat a cég küldi be a Krankenkasséhoz, vagy nekem kell megvárni, míg a cég a részemre kipostázza és személyesen kell bevinnem? Küldött a munkaadóm egy Abmeldungot is. Ez azt jelenti, hogy megszünteti a munkaviszonyom? A főnököm szóban azt mondta, hogy kell majd egy megállapodást kötnöm, de csak akkor, ha már megszültem. Kivel? A Wochengeld a szülés előtti nyolc hétben jár csak vagy a szülés után nyolc héttel is?


A Wochengeld a terhességi gyermekágyi segélyhez hasonló ellátás Ausztriában, a Krankenkasse, a betegbiztosító fizeti a szülés várható időpontja előtt és után, nyolc hétig. Szülés után Karenzvereinbarungot kell majd kötni a munkáltatóval, ami egy megállapodás a szülési szabadság tartamáról. Abban egyezik meg a dolgozó a főnökével, hogy szülés után mennyi idővel megy vissza dolgozni.

Ennél konkrétabb információt olvasónknak nem lehet adni lapunkon keresztül, de egyeztetnie kellene munkaadójával, hogy a Wochengeldhez szükséges papírokat elküldte-e a betegbiztosítóhoz, vagy dolgozójának akarja kiküldeni. Akarja-e egyáltalán? Érdemes lenne alaposabban megnézni, milyen papírokat kapott olvasónk, meg kellene azokat mutatnia egy szakértőnek. Terhes munkavállalót ugyanis nem lehet kijelenteni, tehát nem lehetne Abmeldungja. Ha kijelentették, akkor az Arbeiterkammerhez, a Munkáskamarához kellene fordulnia, mert ha megszűnik a munkaviszony, akkor nem jogosult Ausztriából ellátásra.
(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a teendő az E 106-ossal?

Ausztriába járok át dolgozni, ingázok, így ott van betegbiztosításom. Tovább olvasom