Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Kirgizisztán - Otunbajeva: elfogadták az új alkotmányt

A kirgiz átmeneti kormány vezetője, Roza Otunbajeva szerint a választópolgárok elfogadták az új alkotmányt a vasárnapi népszavazáson.

A nép véget vetett a családok hatalmára épülő autoriter kormányzásnak - jelentette ki néhány órával az urnák lezárása után, nem várva meg a hivatalos eredményt.

A kirgiz választási bizottság honlapján a voksok 24 százalékos feldolgozottsága után azt jelentette, hogy a szavazók 62 százaléka az alkotmány mellett foglalt állást.

A referendum sikere megteremtette a legitim kormány alapját, megnyitotta az utat az őszi parlamenti választások előtt - vélekedett Otunbajeva a 65,1 százalékos részvételi arány mellett lezajlott szavazásról.

Biskeki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy kormánya szívesen látna Kirgizisztánban egy európai rendőri kontingenst a stabilitás fenntartása érdekében, és konkrétan az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) nevezte meg, mint szóba jövő küldő felet.

Az ellenzék és több emberi jogi szervezet mindazonáltal bírálta a referendum kiírását, mondván, az túl gyorsan követi a dél-kirgizisztáni etnikai összecsapásokat, a helyzet túlságosan feszült még a térségben.

Egészségügyi tisztviselők adatai szerint az üzbég kisebbség és a kirgizek összecsapásaiban 275 ember vesztette életét, más források 2000 halottról beszélnek.

A nap folyamán megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A dél-kirgizisztáni Os városában, amely a júniusi összetűzések központja volt, több ezer katona és rendfenntartó ügyelt a szavazások békés menetére.
Mintegy 2,5 millió szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz. A szavazók csak igennel, vagy nemmel voksolhattak.

Az elfogadásra javasolt új alaptörvény jelentősen csökkenti az elnöki jogköröket a parlament javára, elkerülendő, hogy egy kézben összpontosuljon a hatalom. Ötévenként parlamenti választásokat tartanának, az elnököt pedig csak egyszer lehet majd megválasztani, hat évre. Otunbajeva ideiglenes elnök lesz 2011 végéig. Az előző elnököt, Kurmanbek Bakijevet áprilisban űzték ki a hatalomból. Kirgizisztán lesz az első ország Közép-Ázsiában, ahol parlamentáris rendszert vezetnek be - hangzott az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség értékelése.

Roza Otunbajeva Osban, a helyi egyetemen adta le voksát. "Országunk nagy veszély peremére sodródott, de a referendum eredménye megmutatja, hogy az ország egységes, csak egy nép van" - mondta.

Mindazonáltal Osban és a szintén dél-kirgizisztáni Dzsalálábádban augusztus 10-ig meghosszabbították a kijárási tilalmat, amelyet a referendum idejére felfüggesztettek. A dzsalálábádi polgármester úgy nyilatkozott, hogy a szavazás rendben lezajlott, incidensek nélkül. "Az emberek könnyes szemmel jöttek ki a szavazóhelyiségekből. Remélik, hogy a referendum után a városban és az egész országban a béke kerekedik felül" - nyilatkozta.

A hatóságok szerint a referendumon több tízezer elmenekült, majd hazájába visszatért üzbég is részt vett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

G20 - csúcs: cél az államháztartási hiány felére csökkentése

A G20-csoport vezetői torontói csúcstalálkozójukon vasárnap megállapodtak: a legfejlettebb… Tovább olvasom