Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Kínaiul tanulnak az olasz iskolákban

A kínait tartják a jövő nyelvének az olasz diákok szülei. Ez magyarázza, hogy a gimnáziumok mellett már az általános iskolákban is tanítják, Firenzében pedig már kínai feliratozással vetítettek olasz filmet.

Nem moziban, hanem a Firenze melletti Campi Bisenzióban élő kínaiak előtt tartották a premierjét a Tommaso Cavalli rendezte La marea silenziosa (A csendes tengerár) című filmnek. Ez volt az első olasz film, amely kínai nyelvű feliratokkal mutatkozott be. A kisváros lakóinak huszonkét százaléka Kínából érkezett. Itáliában nem a hivatalosan alig 160 ezres kínai közösség számít a legnépesebbnek, a harmincezernél is több kínai vállalkozás száma viszont felülmúlja minden más etnikai csoportét. Több mint tízezer kínai vállalkozás Lombardia tartományban található.

Talán ez motiválja, hogy a tartomány másfélezer diákja tanul kínaiul. Egész Itália több mint száz gimnáziumában indítottak már kínai nyelvórát: van, ahol fakultatív tárgyként, van, ahol már érettségizni is lehet kínai nyelvből. Az órákat Peking által finanszírozott anyanyelvi tanárok tartják.
2005-ben a vicenzai Pigafetta gimnázium volt a legelső olasz állami iskola, ahol bevezették a kínai nyelvoktatást. Azóta a római Convitto Nazionale gimnáziumban heti kilenc órában tanulnak kínaiul. A kínai megjelent egy torinói és egy velencei általános iskolában, még az alsó tagozatban is.

A bolognai Malpighi gimnázium igazgatója, Elena Ugolini nem követi a divatot. "Pekingben és Shanghajban nem kínaiul, angolul tárgyalnak az üzletkötők. Mi lenne ha az éveket igénylő kínai helyett angolul tanítanánk meg a diákokat?" - tette fel a kérdést a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nigériában 19 embert öltek meg egy keresztény faluban

Lőfegyverrel és bozótvágó késekkel felfegyverzett támadók 19 embert öltek meg egy zömében… Tovább olvasom