Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Kínában vezetőket rúgtak ki, mert túl sok gyerekük van

A közép-kínai Hupej tartományban több száz embert kirúgtak a kommunista pártból, illetve leváltottak állami vezetői állásából, amiért több mint egy gyereke van - közölte hétfőn az Új Kína hírügynökség. Körülbelül 500 embert zártak ki a pártból, és csaknem 400-at menesztettek állami posztjáról az "egy család - egy gyermek" politika szabályainak megszegéséért.
Hupejben tavaly csaknem 100 ezer embernek volt a megengedett egynél több gyermeke, közülük több mint 1600 volt a párttag. A törvénysértők között volt 7 parlamenti, illetve önkormányzati képviselő is. Kína 11,3 milliárd lakosával a világ legnépesebb országa.

A túlnépesedés megelőzésére a hetvenes évek végén bevezették az "egykepolitikát", amelynek értelmében a városokban egy családnak legfeljebb egy gyermeke lehet, falun pedig csak akkor engedélyezik a második gyereket, ha az első lány. A szabályok megsértéséért általában a különféle támogatások megvonása jár, de egyes helyeken gyakori a terhesség késői szakaszában hatóságilag kikényszerített abortusz vagy a sterilizálás.

Az utóbbi években azonban a falvakban tömegesen sértik meg az egykepolitika szabályait, a városokban pedig az újgazdagok megengedhetik maguknak a szabálysértésből következő anyagi hátrányokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama vezet Clintonné előtt New Hampshire-ben

Az amerikai elnökségre pályázó két legerősebb demokrata politikus közül a színes bőrű Barack Obama… Tovább olvasom