Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Kínában újabb katolikus püspökszentelésekre készülnek

Peking sürgette a Vatikánt, hogy vonja vissza fenyegetését, amellyel két kínai püspök kiközösítését helyezte kilátásba arra az esetre, ha pápai jóváhagyás nélkül szentelik fel őket - jelentette a kínai média csütörtökön.
Az állami egyházügyi hivatal közleményében a két fél közötti "párbeszéd helyes mederébe való visszatérítésére" szólította fel a Szentszéket. Egyúttal úgy vélte, hogy a kiközösítéssel való fenyegetés "rendkívül ésszerűtlen és durva".

A dokumentum kitér arra, hogy Jüe Fu-senget (Yue Fusheng) és Ma Ta-csint (Ma Daqin) július 6-án, illetve 7-én szentelik fel az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományban, valamint Sanghaj városában.

A kínai álláspont közzétételére azután került sor, hogy a Népek Evangelizációjának Kongregációja kedden jegyzéket adott ki, amelyben leszögezik: Giuseppe Jüe Fu-seng engedély nélküli püspökké szentelése Harbin városban szemben áll az egyházzal. A nyilatkozat azt is hangsúlyozza, hogy "a püspökök kinevezése nem politikai, hanem vallási kérdés".

A pápai jóváhagyás nélküli felszentelés miatt Jüe Fu-seng és a szertartást végző püspökök kiközösítésre számíthatnak - szögezi le a hit terjesztésére létrehozott kongregáció azzal az indoklással, hogy a kínai püspökszentelés veszélyezteti az egyház egységét.

A Kínai Népköztársaság 1951-ben szakította meg kapcsolatát a Szentszékkel, mert az kitartott a Kínai Köztársaság (Tajvan) elismerése mellett, s ma is diplomáciai kapcsolatot tart fenn vele. Peking álláspontja, hogy nem enged külső beleszólást bő tízmilliós katolikus népességének irányításába, püspökeinek kinevezésébe.

Kínában az 1950-es évektől szentelnek fel katolikus püspököket, ami elősegíti és biztosítja a kínai katolikus egyház egészséges fejlődését - emlékeztet a pekingi közlemény.

A gyakorlatra szükség van Kínában - szól a hivatalos érvelés -, mert másként képtelenség lépést tartani a katolikus vallás terjedésével; az ország több egyházmegyéjének már egy ideje nincs püspöke. A gyakorlat találkozik a papok és a hívők többségének akaratával és "a vallásszabadság megtestesülése" - áll a közleményben. Hozzáteszik: "az egyházi gyakorlat megtagadása, vagy a beavatkozás egyenlő a szabadság korlátozásával, és intoleráns cselekmény".

"A kínai kormány kész bármilyen kérdést megvitatni a Vatikánnal, beleértve a püspökszentelést is, de amíg a két fél megállapodásra nem jut, a jövőben is támogatni fogja a püspökök független kiválasztását és felszentelését" - szögezi le az állami hivatal által kiadott kínai állásfoglalás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a montreali darabolós gyilkos áldozatának fejét

Megtalálták a montreali darabolós gyilkos, Luka Rocco Magnotta pornósztár áldozatának utolsó hiányzó… Tovább olvasom