Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Kínában a legrettegettebb gyilkos a magas vérnyomás

A legújabb adatok szerint Kínában a legtöbb idő előtti halált a magas vérnyomás okozza.
Kínai és amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit a világ egyik legpatinásabb orvosi lapja, az angol Lancet közölte. Ebben az évezredben szinte már minden országban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vannak azonban jellegzetes különbségek: Európában, az Egyesült Államokban a halál oka legtöbbször szívroham, Ázsiában viszont a magas vérnyomás okozta agyi katasztrófák vezetnek.

A japánok körében a vérnyomás felnőttkori, kóros megemelkedése sűrűbben fordul elő, mint a fehér bőrű népességben, és ennek súlyos következménye a szélütés miatt bekövetkező halál vagy a néha hosszú ideig tartó, állandó segítséget, ápolást igénylő mozgászavar, bénulás. Kínai adatok viszont nem nagyon voltak. Jian He és nemzetközi munkacsoportja rendkívül átfogó, kiterjedt vizsgálatot végzett.

Tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy az orvostudományban az adatok utólagos elemzése sok hibaforrást rejt magában. Ezt szem előtt tartva 1991-ben vágtak bele tanulmányukba, amelyben az óriási ország teljes népességére jellemző összetételű, 170 000 felnőttből álló csoport tagjait vizsgálták meg, és egészségügyi sorsukat csaknem egy évtizedig követték. A felmérés elején megmérték az átlagosan 40 éves emberek vérnyomását, följegyezték a szív- és érbetegségekre vonatkozó kockázati tényezőket is.

A nemzeti statisztikai előrejelzés szerint 2005-ben egy kínai nő átlagos életkilátása 75 év volt, a férfiaké 72 esztendő. A kutatók azt vették korai elhalálozásnak, ha valaki ennél fiatalabb korban fejezte be az életét. Számításaik szerint Kínában a magas vérnyomás évente egymilliónál több korai halált okoz, és az összes halálesetből kétmillió ugyanennek a kóros állapotnak a következménye.

Ez azt jelenti, hogy a megelőzhető, késleltethető halálnak ez a leggyakoribb oka, amivel nagyszabású betegségmegelőzési programmal kellene küzdeni. Kínában az ételeket erősen sózzák. A kutatók szerint a magas vérnyomás betegség elsődleges megelőzésére fontos lépés lenne annak tudatosítása, hogy a sófogyasztás mérséklése sok esetben csökkentené az agyi katasztrófa kockázatát. A hatalmas országban 153 millió, 18 évesnél idősebb embernek lehet magas a vérnyomása. Vizsgálatok szerint ezek közül csak minden negyedik tudja ezt, és csak minden ötödik kap gyógyszeres kezelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaestek a beruházások Romániában

Romániában közel 30 százalékkal csökkentek a beruházások a harmadik negyedévben az egy évvel… Tovább olvasom