Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kína nem szigorítja tovább a ritkaföldfém-exportot

Pekingben szerdán cáfolták, hogy Kína tovább korlátozná a ritkaföldfémek exportját, a mobiltelefontól a sugárhajtóműig a fejlett technológia számos területén nélkülözhetetlen anyagok piacán egyeduralkodó ázsiai ország vezetése azonban nemigen nyugtathatja meg a külföldi kormányokat és cégeket - írta a Reuters hírügynökség.
A China Daily című angol nyelvű pekingi lap azt írta szerdán, hogy jövőre 30 százalékkal csökkentik a ritkaföldfémek kiviteli kvótáját. A kereskedelmi minisztériumból származó értesülésekre hivatkozó cikkre reagálva a tárca szóvivője leszögezte, hogy az írás "minden alapot nélkülöz. Kína továbbra is ellátja ritkaföldfémekkel a világot, de a nyersanyagforrások védelme érdekében ugyanígy továbbra is korlátozza a kitermelést, a feldolgozást és az exportot."

Kína a globális felhasználás 97 százalékát biztosítja, és a pekingi vezetés 2005 óta folyamatosan szigorítja a 17 különböző fémből álló ásványcsaládra vonatkozó kiviteli szabályokat. Az idén is drasztikusan visszafogták az exportot; a második félévben 8 tonna kivitelét engedélyezik, ami 72 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Tavaly egész évben 28 tonna ritkaföldfémet exportált Kína, az idén pedig várhatóan 40 százalékos lesz a csökkenés az év egészét tekintve.

A globális ritkaföldfém-készletnek csupán 30 százaléka van Kínában, és érintetlen források rejlenek számos más országban, például Ausztráliában és az Egyesült Államokban, a nyugatiak azonban elhanyagolták a kitermelést, míg Kína nagy hangsúlyt helyezett a bányászatnak erre az ágára. "Ami a Közel-Keletnek az olaj, az Kínának a ritkaföldfém ásványkincs" - mondta a gazdasági reformokat bevezető Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping) még 1992-ben.

A további korlátozásról szóló hírek cáfolata nemigen nyugtathatja meg az érdekelt vállalatokat és kormányokat, különösen annak fényében, hogy The New York Times az Egyesült Államokba és az Európába irányuló szállítások leállításáról írt.

A Kínával tengerterület-megosztási vitában álló Japánban is keletkezhetnek ellátási problémák; egy ritkaföldfémekkel kereskedő japán cég a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy szeptember 21. óta egyetlen szállítmány sem ment át a kínai vámvizsgálaton.

A China Daily név nélkül nyilatkozó forrásai szerint az export visszafogására azért van szükség, hogy megakadályozzák a források túlzott mértékű kiaknázását.

A kereskedelmi minisztérium szerint 1996 és 2003 között 37 százalékkal csökkent a kínai ritkaföldfém-készlet, és 15-20 éven belül teljesen kimerülhet. A 2011-es kiviteli kvótát a "kitermelés, valamint a hazai és a külföldi kereslet alakulásának függvényében határozzuk meg, de alárendeljük a fenntartható fejlődés érdekének."

Ugyanakkor Tokió szeptemberben azzal vádolta Pekinget, hogy a ritkaföldfém-szállításokat a politikai nyomásgyakorlás céljával állította le, és visszaél a nyersanyag-ellátás feletti monopóliumával.

Az Egyesült Államokban a Kongresszusi Számvevőszék (GAO) már áprilisban megkongatta a vészharangot a hadiipar kínai nyersanyagszállításoktól való függősége miatt. A belső amerikai szállítási csatornák kiépítése azonban akár 15 évet is igénybe vehet.

Beruházásokra, új technológiák kifejlesztésére, valamint külföldi vállalatok tulajdonában lévő szellemi termékek megvásárlására lenne ehhez szükség a jelentés szerint.

A problémára az Európai Unióban is felfigyeltek. Jörg Wuttke, az unió pekingi kereskedelmi kamarájának egykori elnöke a 2010 második félévi exportkorlátozásról nyáron hozott döntést kommentálva megjegyezte, hogy Peking "alaposan felforgatja a beszállítási csatornákat", az árak várható emelkedése viszont a világ más tájain újraindíthatja a kitermelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15-30 centiméter hó esett! Hólánc használata kötelező!

Újabb ízelítőt kaptak a télből Ausztriában a magasabban fekvő területeken élők és az ott átutazók… Tovább olvasom