Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Kína, földrengés: több ezren keresik a lezuhant helikoptert

Háromezer katona és négy helikopter kereste hétfőn a Kína földrengés sújtotta részén egy nappal korábban lezuhant mentőhelikoptert. A gép fedélzetén 14, a földrengésben megsérült ember és ötfős legénység volt, sorsukról egyelőre semmit sem lehet tudni.
Közben több mint egymillió embert várta, hogy megkezdjék a súlyos árvízzel fenyegető a földrengés-tó ellenőrzött leeresztését. A május 12-ei földrengés óta 63 repülést végrehajtó Mi-171 típusú helikopter helyi idő szerint vasárnap délután zuhant le ködös időben Szecsuán tartomány helyvidéki részén. A mentőhelikopter járványügyi szakembereket szállított a földrengés sújtotta területre, ahonnan 14 olyan sérültet mentett ki, akik túl rossz állapotban voltak a földi szállításhoz.

A Xinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint még semmit nem lehet tudni a gépen utazók sorsáról. A mentésben nagy szerepet játszanak a helikopterek, mivel az utak nagy része járhatatlanná vált a május 12-ei, 8-as erősségű földrengés pusztítása miatt. Közben több mint egymillió ember várta, hogy megkezdjék a földrengés után kialakult Tangcsiasan-tó lecsapolását.

A hadsereg emberei és vízügyi szakemberek egy hétig dolgoztak egy vízelvezető csatorna kialakításán, hogy biztonságosan le tudják ereszteni a földcsuszamlási törmelék mögött felduzzadt tó vizét. A katonákat vasárnap helikopterekkel elszállították az úgynevezett földrengés-tótól, és már csak néhány vízügyes maradt ott, hogy ellenőrizze a lecsapolást. A folyási irányban fekvő területekről korábban már majdnem kétszázezer embert elővigyázatosságból kitelepítettek, és további 1,3 millióan készenlétben várják az esetleges evakuálási rendeletet.

A május 12-ei földrengés után több mint harminc hasonló földrengés-tó alakult ki, ahogy a földcsuszamlások több folyó vizét természetes gátként felduzzasztották. Egy helyi tisztségviselő elmondása szerint a Tangcsiasannál kialakult tóval ellentétben ezek nem jelentek nagy veszélyt. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 69,016 ember halt meg, és 18,830 tűnt el az ötmillió embert hajléktalanná tévő földrengésben. A halottak közül 11 ezren diákok és tanárok voltak, akik az összeomlott iskolák romjai alatt vesztették életüket. .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóba zuhant egy olasz katonai helikopter - egy halott

Olaszország - Tóba zuhant egy olasz katonai helikopter vasárnap Róma közelében. A balesetben egy… Tovább olvasom