Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Kína felfüggeszti a katonai cserekapcsolatait

Kína szombaton közölte, hogy felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal azért, mert a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását.

A kínai védelmi minisztérium nyilatkozatában, amelyet a Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség ismertetett, élesen elítélte az ügyletet. A tárca a dokumentumban hangoztatta: figyelembe véve az amerikai fegyvereladás tényét, a kínai fél úgy döntött, hogy felfüggeszti a katonai érintkezéseket, küldöttségek kölcsönös látogatásait.

Az amerikai kormányzat pénteken jelentette be, hogy jóváhagyta azt a Tajvannal kötött megállapodást, amely szerint a távol-keleti sziget amerikai fegyvereket vásárol több mint hatmilliárd dollár értékben. A Pentagon honlapján olvasható beszámoló szerint Tajvan többek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól. Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb szövetségese és első számú fegyverszállítója. Washington szerződésben vállalta, hogy megvédi a szigetet Kínával szemben. Peking több mint ezer rakétát irányoz Tajvanra, és azzal fenyegetőzik, hogy megszállja, ha hivatalosan függetlennek nyilvánítja magát. Peking szakadár kínai tartománynak tekinti Tajvant.

A pekingi vezetés szombaton arra is figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannak szánt fegyvereladásokról szóló washingtoni bejelentés károsítja a kínai-amerikai kapcsolatokat és negatív hatással lesz a két nagyhatalom közötti együttműködésre. Ho Ja-fej (He Yafei) kínai külügyminiszter-helyettes szombaton Jon Huntsmannak, az Egyesült Államok pekingi nagykövetének kifejtette, hogy a fegyverügylet veszélybe sodorhatja kapcsolataikat, miközben Washington Kínához fordult, amikor megpróbált úrrá lenni a pénzügyi válságon, Kínához fordul az Iránnal és az Észak-Koreával kapcsolatos ügyekben, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A kínai külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy Peking szankciókkal sújthatja azokat az amerikai vállalatokat, amelyek részt vesznek a Tajvannak szóló fegyvereladásban. A közleményben hangsúlyozták, hogy az ügylet kihatással lesz a kínai-amerikai együttműködésre más jelentős kérdésekben. Pekingben a nap folyamán Csien Li-hua (Qian Lihua), a védelmi minisztérium külügyi hivatalának igazgatója hivatalába kérette az Egyesült Államok pekingi katonai attaséját és tiltakozott a tajvani fegyverügylet miatt.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 01. 12:38
    „Az Amerika fegyvergyárosoknak jó üzlet,ha a Kínaiak vagy bármelyik tőlök távol eső államok emberei egymást gyilkolják. Sőt van ahol be is segítenek az Amerika állampolgárok pénzén az "Önvédelem" égisze alatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NATO tévedésből összecsapott az afgán hadsereggel

A NATO-erők összecsaptak a szövetséges afgán hadsereggel, és ehhez segítségül hívták a légi erőt is. Tovább olvasom