Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Kína és Vietnam békésen akarja megoldani területi vitáját

Peking és Hanoi ígéretet tett arra, hogy ˝békésen, tárgyalásokon és baráti konzultációkon˝ megoldja területi vitáját - jelentette vasárnap a hivatalos kínai média a két ország vezetésére hivatkozva.

A vita miatt újabb tüntetés volt vasárnap Kína hanoi nagykövetségénél. Kína és Vietnám viszonyában évek óta jelentős feszültséget okoz néhány sziget - a nyugati médiában elterjedt nevük szerint a Spratly-, illetve Paracell-szigetek - hovatartozása a Dél-kínai-tengeren. A jelenleg kínai ellenőrzés alatt lévő szigetekre - amelyek ásványi kincsekben gazdag területek - más környező országok is igényt tartanak. Mind a kínai, mind a vietnámi haditengerészet éles lőszerrel gyakorlatot rendezett a közelmúltban a vitatott tengerrészen.

A kínai állami hírügynökség jelentése szerint Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos, veterán diplomata szombaton Pekingben tárgyalt Ho Xuan Son vietnami külügyminiszter-helyettessel, de a Hszinhua a békés megoldásra vonatkozó szándékon túl nem részletezte megbeszélésük tartalmát. A vita miatt újabb tüntetés volt vasárnap Kína hanoi nagykövetségénél, immár a negyedik egy hónapon belül. Ezúttal mintegy száz ember vett részt a demonstráción, míg korábban több száz fős tüntetés is volt.

A tüntetők transzparenseiken ezúttal is követelték, hogy Kína vonuljon ki a szerintük vietnámi felségvizekről. A szigorúan központosított állampárti Vietnámban nem engedélyezik a tüntetéseket, a hatóságok azonban "engedékenyek" ha az utcai demonstráció célpontja Kína.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női öngyilkos merénylő a pakisztáni táliboknál

Állításuk szerint először alkalmaztak női öngyilkos merénylőt a pakisztáni tálibok egy olyan… Tovább olvasom