Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kína 30 százalékkal növeli a szénbányászatot 2015-re

Kína azt tervezi, hogy 30 százalékkal növelni a szénbányászatot 2015-ig - jelentette be csütörtökön a pekingi kormány. Eszerint 2015-ben az éves szénkitermelés 3,3 milliárd tonna lesz. A 2007-es eredmény 2,54 milliárd tonna volt, 2008-ról még nincs adat.

A földgázkitermelés több mint duplájára fog emelkedni 2015-re, és eléri a 160 milliárd köbmétert. A kőolajtermelés 7 százalékkal 200 milliárd tonnára nő. Kína folytatja a biztonsági olaj- és széntartalékok képzését. Négy stratégiai olajtározót kezdtek már építeni, ebből kettő üzemel is. Kína energiafelhasználása évi 5,4 százalékkal nőt 1979 és 2007 között, ezalatt az átlagos gazdasági növekedés 9,8 százalék volt.

Kína energiaellátása 70 százalékban a széntől függ. Az ország az Egyesült Államokkal együtt a világ két legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója. Peking már korábban bejelentette, hogy továbbra is a szén marad az energiatermelés alapja, minthogy a szén a legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozó a hatalmas országban. Kína azzal védelmezi a klímaváltozás szempontjából kedvezőtlen energiamérlegét, hogy az általános felmelegedést a fejlett ipari országok idézték elő.

Peking további érve az, hogy Kínának az egy főre jutó széndioxid-kibocsátása sokkal alacsonyabb, mint Egyesült Államoké vagy más fejlett ipari országoké.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáza Vatikán szerint koncentrációs tábor

A december 27-e óta támadás alatt álló Gáza-övezetben koncentrációs táborhoz hasonló viszonyok… Tovább olvasom