Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Kimentették mind a 33 bányászt Chilében - friss fotók

Helyi idő szerint szerda éjfél előtt felszínre hozták a 33-ik bányászt is, és ezzel teljes sikerrel ért véget a páratlan mentési akció a chilei San José réz- és aranybányában.

A mentés - amely a televíziós csatornák jóvoltából szinte az egész világ szeme-láttára folyt - kevesebb, mint egy napon át tartott. A 33 bányászt - köztük 32 chileit és 1 bolíviait - hosszú és alapos előkészületek után és egy rendkívül gondosan, nemzetközi segítséggel megszervezett mentési akció keretében hozták a felszínre, ahol Sebastian Pinera chilei elnök és hozzátartozóik, valamint újságírók hada várta őket.

Az utolsó bányász, az 54 éves Luis Urzua helyi idő szerint 21 óra 55 perckor érkezett a mélyből a "földre", ahol hatalmas tapsvihar és óriási ujjongás fogadta. Előtte 32-ikként a 29 esztendős Artiel Ticonát menekítették ki, akinek a föld alatti rabság 40-ik napján született gyermeke a reményt jelentő Esperanza nevet kapta.

Galéria! A szerencsétlenül járt bányászok hozzátartozói ünnepelnek Copiapóban 2010. október 13-án, miután az utolsó vájárt is a felszínre hozták a mentok a San José réz- és aranybányában. Ezen a napon kimentették azt a 33 bányászt, aki a bányában augusztus 5-én bekövetkezett omlás miatt 700 méteres mélységben a föld alatt rekedt Chilében. (MTI/EPA/Ian Salas)

A bányászokat egy rövid, de annál meghatóbb üdvözlés után helikopterrel a közeli kisváros, Copiapo kórházába szállították, ahol különböző orvosi vizsgálatokon esnek át.

A 33 bányász összesen 69 napot töltött 622 méteres mélységben az ország északi részén lévő Atacama-sivatagi San José réz- és aranybányában, ahol augusztus 5-én bányaomlás következett be.

A mentési akció - amely a bányászok védőszentje után a San Lorenzo nevet viselte - minden előzetes várakozást felülmúló sikerrel zajlott. A bányászokat a külön erre a célra létesített, több mint 400 kilogramm súlyú és 4 méter hosszú mentőkapszulában egyenként hozták a felszínre a 622 méteres mélységből. Miközben az első mentések körülbelül 1 órát vettek igénybe, az idő múlásával a mentőkabinok sebességét felgyorsították, ami azt jelentette, hogy a felszínre hozatal a kezdeti 60 percről előbb 40-45, majd kevesebb, mint 30 percre rövidült. Az eredetileg másfél naposra tervezett mentés ily módon pontosan 22 óra 36 percen át tartott.

Galéria!


Az első hírek szerint a bányászok - akik a föld alatt a több mint kéthónapos rabság idején rendkívüli fegyelemről, kitartásról, illetve egymás iránti szolidaritásról, valamint összetartásról tettek tanúbizonyságot - kielégítő egészségi állapotban és szemtanuk szerint frissen borotválva érkeztek a felszínre.

A mentési akciót - amellyel a chilei hatóságok ténylegesen történelmet írtak - szinte az egész világ figyelemmel kísérte Észak-Amerikától Európán át egészen a Közel-Keletig. A felszínre hozatalt a többi között közvetítette az iráni televízió is, míg az észak-koreai állami tévé külön stábot küldött a helyszínre. Üdvözölte a bányászok kimentését a többi között Barack Obama amerikai elnök, és imádkozott annak sikeréért XVI. Benedek pápa.

"Isten hozta Önöket az életben" - üdvözölte a felszínre hozott bányászokat a chilei elnök, utalva arra, hogy a több mint 2 hónapos, példátlan megpróbáltatások után most ténylegesen új szakasz kezdődik számukra. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a 69 napos föld alatti fogság után a 33 bányász számára aligha lesz könnyű a mindennapi életre való "átállás".

A hepienddel végződött chilei tragédia ezzel végérvényesen bekerül a Guiness-rekordok könyvébe. A bányászat történetében ugyanis mineddig egyetlen egyszer sem fordult elő az ami most, nevezetesen, hogy ennyi bányászt ilyen mélységből és ennyi idő után sikerrel kimentettek volna.


00:57 - Az első hírek szerint kielégítő a 69 napos, kényszerű föld alatti raboskodás  után felszínre került bányászok egészségi állapota.  

Helyi idő szerint szerda estig 27 bányász érkezett a felszínre a mentőkabinban, és a hozzátartozókkal, illetve barátokkal  való rövid találkozó után helikopterrel azonnal a közeli kisváros,  Copiapo kórházába szállították őket.   

Az egészségügyi miniszter szerint két bányászon fogműtétet  kellett végrehajtani.   

Jaime Manalich miniszter más különösebb komplikációról nem  számolt be, hangoztatva, hogy a bányászok egészségi állapotára  vonatkozóan a hatóságokat különösebb meglepetés nem érte. Ezzel  összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az egyik bányász a föld  alatti menedékhelyről rendszeresen tájékoztatta a hatóságokat a 33  vájár egészségi állapotáról.

00:32 - Chilei idő szerint a nap végére felszínre kerülhet mind a 33 vájár, akik immár 69. napja egy beomlott chilei bánya foglyai - közölte szerda délután Laurence Golborne bányászati miniszter. "Sokkal gyorsabban haladunk, mint reméltük" - tette hozzá a politikus, aki korábban 36-48 órás időtartammal számolt.

A mentésért felelős mérnök, René Aguilar elmondta, hogy a kezdeti egy óra helyett most már csak 45-50 perc kell egy bányász felszínre hozásához. A vájárok több mint felét kimentették, a szerda hajnalban kezdődött munkálatok zökkenőmentesen haladnak. Elsőként Florencio Avalos élvezhette újra a friss levegőt, miután a 622 méter hosszú járaton át kihúzták.


Korábban:

Sikeresen folyik a föld alatt rekedt chilei bányászok mentése -közép-európai  idő szerint a kora esti órákig 17 embert, a föld alatt tartózkodók  több mint felét hozták fel a felszínre.

A több mint 600 méteres mélységben rekedt chilei bányászok mentése helyi idő szerint szerda hajnalban kezdődött. Az első, aki  újból meglátta közülük a napvilágot, Florencio Ávalos 31 éves  műszakvezető volt - a mintegy 400 kilogramm önsúlyú és 4 méter  hosszú, cső alakú mentőkapszulában minden különösebb viszontagság  nélkül tette meg a felszínre vezető utat. A hatóságok őt szemelték  ki arra, hogy elsőként hagyja el a menedékhelyet, ahol társaival  együtt 69 napot töltött. Ávalos feladatul kapta azt, hogy az  előzetes becslések szerint mintegy egy órán keresztül tartó út során  tájékoztassa a hatóságokat az emelkedés tapasztalatairól, ami  kulcsfontosságú a többiek kiszabadítása szempontjából.   

Már 17 chilei bányász ölelhette meg családját. Fotók: MTI

A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda  villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos  után egy órával már ő is - minden nehézség nélkül - a felszínen  volt. Sepulveda - miután megölelte feleségét - emlékül kődarabokat  adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek.   

Az ötödik ember kimentése után kis fennakadás történt: a  kapszula 48 percen keresztül nem működött, mert meg kellett olajozni  a görgőit, hogy biztosítsák egyenletes haladását a furatban.  

Számos tévécsatorna világszerte élőben közvetíti a mentést.  Mivel az akció lényegében zökkenőmentesen zajlik, a mentés vezetői  szinte szabad kezet adtak a média munkatársainak az esemény  megörökítésében. Eredetileg egy hatalmas chilei zászlóval akarták  eltakarni a kamerák elől a furatot, amelyen keresztül a mentőkabin  közlekedik, de végül eltávolították a lobogót. "Ez a mentőakció  olyan csodálatosan alakul, olyan megindító, hogy nincs okunk arra,  hogy elrejtsük a világ elől - jelentette ki ragyogó arccal Sebastian  Pinera chilei elnök az első bányász, Florencio Ávalos sikeres  szabadulása után tartott sajtótájékoztatóján.   

Rengetegen várakoznak örömittasan a bánya előtt. Fotók: MTI

A chilei nemzeti lobogót idéző fehér, kék és piros színre  festett mentőkapszulát spanyolul Fénix 2 névre keresztelték a  hamvaiból feltámadó mitikus madár után. A kabin másodpercenként  átlagosan egy métert tesz meg, de szükség esetén - ha úgy ítélik  meg, hogy a benne tartózkodó bányászt mielőbb felszínre kell hozni -  az eszközt fel tudják gyorsítani három méter másodpercenkénti  sebességre - közölte Jaime Manalich egészségügyi miniszter.  

A Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és  aranybányájában augusztus 5-én történt omlás. A katasztrófa  következtében 33 bányász - 32 chilei és egy bolíviai - rekedt a 622  méteres mélységben.    

Az akció egyébként mintegy kétórás késéssel kezdődött. Laurence  Golborne bányaügyi miniszter a késést azzal magyarázta, hogy némi  módosítást kellett végrehajtani a mentőkapszula kommunikációs  rendszerén, amely a felszínre emelkedő bányászokkal való  kapcsolattartást biztosítja. Egyes források szerint a késedelmet  növelte az is, hogy az "üresjáratot", azaz a mentőkabin ember  nélküli leeresztését, illetve felhozatalát meg kellett ismételni. A  szerkezet ajtaja ugyanis az akna falába ütközött azon a részen, ahol  a furat nem volt acélcsövekkel kibélelve, és behorpadt, emiatt ki  kellett kalapálni.  

Az ember nélküli tesztutat követően leérkezett a mélybe a  mentőcsoport egyik tagja, hogy segítse a bányászok felszínre  hozatalát. A vájárok hatalmas üdvrivalgással fogadták a felszínről  érkezett társukat, Manuel Gonzálezt, a Codelco állami bányaipari  vállalat mentési szakértőjét. González után a haditengerészet egyik  orvosa indult a mentőkapszulával a menedékhelyre, és leérkezése után  azonnal megkezdődött a bányászok felszínre hozatala.  

Már 17 chilei bányászt mentettek ki sikeresen. Fotók: MTI

A felszínen a bányászok fogadására a családtagok és a barátok,  valamint az újságírók hada mellett megjelent Sebastián Pinera  chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is. Pinera az emberiség  történetében egyedülállónak nevezte a mentési akciót. "A mélyben  rekedt bányászok esete - a februári földrengéshez hasonlóan -  megmutatta, hogy ha Chile összefog, hatalmas dolgokat képes véghez  vinni" - hangoztatta az államfő.  

A bányászok villámgyors orvosi vizsgálaton esnek át, majd rövid  időre találkozhatnak szeretteikkel. Ezt követően helikopterrel  kórházi kivizsgálásra szállítják őket.  

Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd  megfigyelni a többhetes föld alatti fogság után a külvilágba  visszatérő bányászoknál, akiket valóságos "sztárként" ünnepelnek.  Anyagi gondjaik várhatóan nem lesznek, hiszen filmesek és könyvírók  hada akar pénzt csinálni történetükből. A magyar származású chilei  bányatulajdonos, Leonardo Farkas a 33 bányász családjainak egy-egy  10 ezer dollár értékű csekket ajánlott fel az ágazat nevében,  ezenfelül pedig létrehozott egy alapot a bajba jutott vájárok  megsegítésére. További bevétellel kecsegtet az a 10 millió dolláros  kártérítési per is, amelyet 27 érintett család indított a San José-i  bánya tulajdonosai ellen.  

Claus Behn, a Chilei Egyetem professzora a hirtelen és nagy  mennyiségben az ember ölébe hulló pénz kapcsán hangsúlyozta: ilyen  helyzetben rendkívül fontos az, hogy az illető megfelelő pénzügyi  tanácsokhoz jusson, különben elfolyik a nagy vagyon. A professzor  szerint a bányászokra rendkívül megterhelő alkalmazkodási folyamat  vár.   

A chilei kormány megígérte, hogy legalább hat hónapon keresztül  pszichológiai segítséget biztosítanak a 33 bányásznak. Jaime  Manalich egészségügyi miniszter szerint a vájárok közötti egység, a  kialakult fegyelmezett csapatmunka nagy segítséget jelent majd az új  kihívások kezelésében, és a legtöbb hozzátartozó is azt reméli, hogy  a 33-ak a föld mélyén együtt átélt ijesztő pillanatok és hosszú órák  után a jövőben igazi támaszt nyújthatnak majd egymásnak.  


Korábban:

Sikerrel menekítették ki a több mint 600 méteres mélységben rekedt első két chilei bányászt, szerda hajnalban egy órás különbséggel érkeztek a felszínre.

A "történelmi" mentési akció helyi idő szerint nem sokkal kedd éjfél előtt vette kezdetét.

Az első akit felhoztak, a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalos minden különösebb viszontagság nélkül tette meg a felszínre vezető utat a mintegy 400 kilós és 4 méter hosszú, cső alakú mentőkapszulában.

A hatóságok őt szemelték ki arra, hogy elsőként hagyja el a menedékhelyet, ahol társaival együtt 69 napot töltött.

Ávalos feladatul kapta azt, hogy az előzetes becslések szerint mintegy egy órán keresztül tartó út során tájékoztassa a hatóságokat az emelkedés tapasztalatairól, ami kulcsfontosságú a többiek kiszabadítása szempontjából.


A chilei bányászok közül ketten megmenekültek. Fotók: MTI.

A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda Espina villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos után egy órával már ő is - minden nehézség nélkül a felszínen volt.

Espina - miután megölelte feleségét - emlékül kődarabokat adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek.

A Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és aranybányájában augusztus 5-én történt omlás. A katasztrófa következtében 33 bányász - 32 chilei és 1 bolíviai - rekedt a 622 méteres mélységben.

A hatóságok remélik, hogy ezt követően felgyorsulhat a mentés, ami másfél-két napot vehet igénybe. Eldöntötték, hogy Luis Urzua csoportvezető lesz az utolsó, akit felhoznak.

Urzua bebizonyította, hogy valódi vezető egyéniség, mert nagy szerepe volt abban, hogy a bányászok megőrizzék lélekjelenlétüket az alatt a 17 nap alatt, amíg nem volt kapcsolatuk a külvilággal.

A mentési akció mintegy 2 órás késéssel kezdődött. Laurence Golborne bányaügyi miniszter a késést azzal magyarázta, hogy némi módosításokat kellett végrehajtani a mentőkapszula kommunikációs rendszerén, amely a felszínre emelkedő bányászokkal való kapcsolattartást biztosítja.

Egyes források szerint a késedelmet növelte az is, hogy az "üresjáratot", azaz a mentőkabin ember nélküli leeresztését, illetve felhozatalát meg kellett ismételni.

Annak ajtaján ugyanis kisebb károk keletkeztek. A források szerint a kabin az akna falába ütközött azon a részen, ahol a furat nem volt acélcsövekkel kibélelve.

A mentési munkálatokat vezető Andres Sougarret főmérnök annyit közölt, hogy a mintegy 4 méter hosszú, cső alakú kapszula ajtaja behorpadt, ezért ki kellett kalapálni.

Az ember nélküli tesztutat követően szerda hajnalban leérkezett a mélybe a mentőcsoport egyik tagja, Manuel González azzal a céllal, hogy segítse a 33 bányász felszínre hozatalát.

González zökkenőmentesen ért le, és a bányászok hatalmas üdvrivalgással fogadták. González után a haditengerészet egyik orvosa is lement, majd leérkezése után azonnal megkezdődött a bányászok felhozatala.

A felszínen a bányászok fogadására a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett megjelent Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is.

A bányászok villámgyors orvosi vizsgálaton esnek át, majd rövid időre találkozhatnak szeretteikkel. Ezt követően helikopterrel kórházi kivizsgálásra szállítják őket.

Olvasóink írták

 • 11. panhard 2010. október 14. 19:39
  „Most, hogy kimentették a bányászokat, simán lehetne börtönnek használni a bányát. Az lenne az igazi, nem? Magyarországon a foglyok egy napi költsége kb: 6000 Huf, és teljesen jó soruk van, tv, konditerem, tudnak tanulni... Levinni őket a bányába, hetente felhozni, a friss levegőre kicsit, és mehet vissza. Ha onnan megszökik, akkor megérdemli a szabadságot :) Aztán akkor elgondolkodna azon, megérte-e azt csinálni, amiért oda került.”
 • 10. Batistuta 2010. október 14. 10:39
  „Viva Chile!”
 • 9. igazságmondó 2010. október 14. 05:44
  „Tessék frissíteni.Minden bányász "szabad".”
 • 8. Túrabakancs 2010. október 13. 15:00
  „arrabonem! /6/
  Hallani olyan kósza híreket is, miszerint van a csapatban egy olyan bányász is, aki már napok óta nem bír megszólalni az átélt hosszabb ideje fennálló stressz végett. Na ő lesz az igazi vesztes ebben a történetben.
  A szájzár ebben a helyzetben egyenlő az anyagi csőddel. :) Amúgy sajnálom! Viszont ami a lényeg, nem halt meg.”
 • 7. dr73 2010. október 13. 14:01
  „Ismét a pénz.....
  ..és az élet?”
 • 6. arrabonem 2010. október 13. 13:39
  „5. Túrabakancs
  Valószínűleg igazad van.
  Most hallottam a rádióban, hogy most kell félni baromira a mélyben, a kínban összekovácsolódott bányászcsapat egységének megbomlásától, mert amelyik jobb kommunikátor, jobban fűzi a szót, azt nagyobb médiafigyelem = pénz fogja kísérni, mint ugyanazt átélt, de szótlanabb, nehezebb beszédű társát, és ez már versenyhelyzet lesz, indulatokkal, sebekkel...”
 • 5. Túrabakancs 2010. október 13. 12:27
  „arrabonem!
  Szerintem meg nem, mert az információk szerint belőlük akarnak meggazdagodni
  a drága pénzért kínált riportjaik segítségével. Nem is olyan hülyék ezek a bányászok.
  Mankapunka!
  Majd a médiahatóságnak lesz egy-két szava ehhez a műsorhoz hidd el. Na az lesz a
  való világ! :)”
 • 4. Mankapunka 2010. október 13. 11:31
  „Komoly!!!!!

  Ott van a való világ,nem az új budapesti építsű házban,ami majd Januárban indul.”
 • 3. arrabonem 2010. október 13. 08:39
  „Állítólag a kimenekítettek vissza akartak menni, amikor meglátták a rájuk várakozó töméntelen médiamunkást...”
 • 2. Túrabakancs 2010. október 13. 08:38
  „Mi volt a mentőegység első mondata a másodikként felszínre érkező munkásnak?
  -Ne örülj öreg, neked Retour jegyed van.”
 • 1. Túrabakancs 2010. október 13. 08:30
  „Állítólag az első munkásnak akit a felszínre hoztak az első mondata így hangzott:
  -Vazze, az igazság odaát van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A chilei bányászok egyharmadát már kimentették - galéria

A chilei San José bányában rekedt 33 vájár több mint egyharmadát már sikeresen felszínre hozták. … Tovább olvasom