Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Kimentették az első gyerekeket a thaiföldi barlangból

Négyen már kint vannak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat tagjai közül.
17.53 - Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tagú ifjúsági focicsapat első négy tagját - közölte sajtótájékoztatón a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn, hozzátéve, hogy a mentőakció eddig a vártnál jobban alakul.

Előzőleg más illetékes hat kimentett gyermekről beszélt.


15.25 - Négyen már kiszabadultak a barlangból

Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat első négy tagját - közölte a mentésben részt vevő orvoscsoport egy tagja.


A gyerekek rövid időn belül egymás után bukkantak fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. Onnan mentőautóval szállították őket a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket.

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.

A búvárok segítségével végrehajtandó, sok veszéllyel járó mentőakciót vasárnap - néhány órával az első sikerekről szóló hírek előtt - kezdték meg 13 külföldi és öt thaiföldi búvár részvételével.

A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indítják el, mindegyiküket két-két búvár segíti a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben.

Az egész művelet várhatóan kettő-négy napig is eltarthat az időjárás alakulásától függően.


Bár a mentőakció megindítása sok szempontból kockázatos volt, a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn azt mondta: úgy döntöttek, nem várnak tovább, mert az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje, és egy újabb monszuneső jelentősen rontotta volna a csapat kijutási esélyeit. Vasárnap a média munkatársainak a barlang bejáratának közelében felállított táborát kiürítették, és az ott tartózkodó több mint ezer thaiföldi és külföldi újságírót elküldték azzal, hogy a drámai mentőakció fejleményeiről később hivatalos sajtótájékoztatót tartanak. 
Fotó: MTI


Vasárnap 14.47 Négyen már kint

Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat első négy tagját - jelentette a helyi média. Két fiú rövid időn belül egymás után bukkant fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében.

A gyerekeket mentőautóval szállították a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket.

Két további fiú pedig a merülés után már elérte a barlangnak azt a termét, ahonnan már a saját lábán tud majd kisétálni a felszínre - közölte a thaiföldi védelmi minisztérium.
Fotó: MTI
 

Korábban írtuk:


 "Ma van a nagy nap" - mondta a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn. A fiúk készen állnak minden kihívásra, és a kivezető út nagy része úszás nélkül megtehető - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a víz szintje napok óta most a legalacsonyabb, és az időjárás is kedvező.

Az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje. A hatóságok nem szeretnék kockáztatni, hogy egy újabb monszuneső romba döntse terveiket, és rontsa a fiúk kijutási esélyeit.

Helyi tisztségviselők elmondták, hogy a mentés - amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt - akár négy napig is eltarthat. A thaiföldi hatóságok várakozása szerint az első gyerek helyi idő szerint vasárnap este 9 órakor érheti el a barlang kijáratát. Minden fiút két-két búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el. Vasárnap sportbúvárok és mentőorvosok érkeztek a barlang szájához.

A média munkatársainak közelben felállított táborát kiürítették, és az ott tartózkodó több mint ezer thaiföldi és külföldi újságírót elküldték azzal, hogy a fejleményekről később hivatalos sajtótájékoztatót tartanak.

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában. Kimentésük veszélyes: egy búvár napokkal korábban életét vesztette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros vízben. A profi merülőknek is 5-6 órára van szükségük ahhoz, hogy megtegyék az utat a barlang szájától a csoport tartózkodási helyéig, a fiúk közül többen nem túl jó úszók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy helikopter Szlovákiában, helyi gyerekek videóra vették a balesetet

Lezuhant egy helikopter Szlovákiában, helyi gyerekek videóra vették a balesetet
A balesetben életét vesztette a gép pilótája, egy helyi üzletember, aki több száz embert… Tovább olvasom