Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kíméletlen kiállítás a szovjet kényszermunkásokról Moszkvában

Fotók megkínzott emberekről, gyerekek nevét tartalmazó halállista: Moszkvában a Barbarossa-hadművelet 70. évfordulója alkalmából német szervezésben nyílt kiállítás mutatja be a nácik által elhurcolt szovjet kényszermunkások történetét.

A náci Németország 1941. június 22-én indított hadjáratot a Szovjetunió ellen. A tárlat kíméletlenül mutatja be a szovjet rabok fájdalmát. Hetven évvel azután, hogy a hitleri Németország megtámadta a Szovjetuniót, még mindig szokatlan, hogy a hivatalos, fényes győzelemről szóló orosz történetírás mellett a fájdalmat is bemutatják. "Ezzel a kiállítással a meggyilkoltak végre hazatérhetnek, még ha csak fényképen vagy egy nyilvántartásban szereplő névként" - fogalmazott Szergej Kuznyecov, a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeumának munkatárása.

Kényszermunkásként a földeken vagy a futószalag mellett: német alapítványok, többek közt a manapság emlékhelyként működő buchenwaldi és a mittelbau-dorai táborok szervezetei ezer négyzetméteren mutatják be a múzeum falain és vitrinjeiben a háború borzalmait. A tárlat éles ellentétben áll az orosz főváros nyugati részében 1995-ben nyílt múzeumot jellemző győzelmi pátosszal. A kiállítás 2012-ben Prágába, Lengyelországba, majd az Egyesült Államokba utazik. "A kényszermunka mindenki szeme előtt folyt. A nácik számára a munkaerő része volt a hadizsákmánynak" - mondta Jen-Christian Wagner, a tárlat kurátora. A németek, a kényszermunkások és a háború címet viselő kiállítás egyebek mellett bemutat egy braunschweigi szülőotthont, ahol a szovjet nőktől azonnal elvették csecsemőiket. A gyerekek gyötrelmes halált haltak. Csak a Szovjetunióból ötmillió embert hurcoltak el - emlékeztet a tárlat. Azokra, akik túlélték a németországi megpróbáltatásokat, és visszatérhettek hazájukba, ellenségesen tekintett a sztálini rezsim. Gyanúsnak vélték őket, sokukat szibériai táborokba küldték. A moszkvai kiállítás látogatói meghallgathatják a túlélők történeteit is.

Olvasóink írták

 • 4. Yoav-Ben-Meir 2011. június 26. 09:31
  „1-es!
  az mar volt!!csak nem ataludtad??”
 • 3. janika 2011. június 25. 17:17
  „Hú, ha micsoda élet hű fotók!Habár íróasztal mellől nem igen látni.”
 • 2. bonitatwo 2011. június 25. 15:56
  „Holomodor? Gyermekek halara eheztetese, mikor lesz a kiallitasa Amerikaban?”
 • 1. bonitatwo 2011. június 25. 15:42
  „A gulagi kenyszemunkasokrol miert nincs kiallitas?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Több mint 650 ezren hagyták már el Líbiát

Az ENSZ adatai szerint a líbiai harcok kirobbanása óta már több mint 650 ezren hagyták el Líbiát,… Tovább olvasom