Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kilenc ember meghalt egy prágai épülettűzben

Kilenc ember halt meg szerdára virradóra egy prágai tűzesetben. A lángok egy elhagyott épületben pusztítottak a belvárosi Florenc autóbusz-pályaudvar közelében - közölte a prágai tűzoltóság szóvivője.

Nyolc áldozatot még az éjjeli órákban megtaláltak, a kilencediket csak délután húzták ki a romok alól. A holttesteket még nem sikerült azonosítani - közölte délután a rendőrség.

Biztonsági őrök szerint az áldozatok feltehetőleg hajléktalanok voltak, akik a korábban a cseh államvasutak tulajdonában lévő épületben húzták meg magukat. A házban nem volt áram, a bent lévők gyertyával világítottak. Nem kizárt, hogy ez volt az oka a tragikus tűznek, de a vizsgálat még tart.

A lángokból két embert sikerült kimenekíteni, őket füstmérgezéssel vitték kórházba. A szomszédos buszpályaudvar új épületére nem terjedt át a tűz, biztonsági okokból azonban az épület egy részét lezárták, s reggel a buszokat más helyről indították.

"Elhagyott, lebontásra ítélt régi épületről van szó, ezért az anyagi kár csekély" - mondta újságíróknak a szóvivő. Másfajta, kisebb kár - mintegy 20 ezer korona - az, hogy az épületet körül vevő fák egy része leégett.

A tűzről 0 óra 35 perckor értesítették a tűzoltókat, akik hat perc alatt kiértek, de addigra a nagy, kétemeletes épület már lángokban állt.

Szakértők szerint az 1989 utáni húsz év legtragikusabb csehországi tűzesetéről van szó. Eggyel kevesebb, nyolc emberéletet követelt 1995 májusában a prágai Olympik szállóban pusztító tűz is.

Csehszlovákia és Csehország legtragikusabb tűzesete 1984. november 1-jén történt az észak-csehországi Chomutov melletti Medenecben, ahol kigyulladt egy szociális otthon és gyógyintézet. Az intézet mentális gondokkal küszködő, magatehetetlen női páciensei közül 26-an vesztették életüket.

Prágában mintegy 4-4,5 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, akik különösen a hidegebb éjszakákon és hónapokban gyakran húzódnak meg az elhagyott épületekben, elsősorban a városközpontban. A vasúti várótermekből ugyanis az utóbbi években fokozatosan kitiltották őket, s az éjjeli menhelyek kapacitása pedig nem felel meg a követelményeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökőár és vulkánkitörés Indonéziában, halottak, sérültek, kitelepítettek

A Richter-skála szerinti 7,7-es földrengés rázta meg hétfő este nyugati partjait, és a nyomában keletkező szökőár tíz falut söpört el. 108 halott, 502 személyt még mindig keresnek. Tovább olvasom