Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Kijárási tilalom egész Egyiptomban

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ország egész területére kiterjesztette az éjszakai kijárási tilalmat péntek este - jelentette a kairói állami televízió.

A kormányzat két órával korábban Kairóban, Alexandriában és Szuezben vezetett be kijárási tilalmat este 18 órától reggel 7 óráig. A Mena egyiptomi hírügynökség késő este visszavonta a kijárási tilalom országos kiterjesztéséről szóló jelentését. Bár az állami televízióban is elhangzott a hír, később már csak a három nagy városról tettek említést a híradásokban.

Kórházi források szerint Kairóban pénteken legalább 870-en sebesültek meg a kormányellenes tüntetéseken, néhány embert lőtt sebekkel ápolnak, állapotuk súlyos. Kórházba 420 embert kellett szállítani, további 450 tiltakozót a helyszínen láttak el orvosok.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság 12 órára felfüggesztette kairói járatainak indítását. A külföldről érkező járatok még leszállhatnak a fővárosban, de péntek este 9 után az EgyptAir gépei nem szállnak fel.

A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó vezetője közölte, hogy több nemzetközi járatot töröltek, legalábbis az éjszakára.

A British Airways törölte pénteki járatát, mert az érkezés már a kijárási tilalom idejére esett. Az utasokat szállodában helyezték el, s a járatot csak szombaton indítják Heathrow-ról. A brit légitársaság naponta csak egyszer repül Kairóba, sarm-es-sejki járata viszont a menetrendnek megfelelően közlekedik. A kairói járat marad, s úgy igazítják, hogy nappal érkezzen, illetve induljon.

A német Lufthansa ugyancsak törölte egyik járatát, amely szombat hajnalban indult volna Kairóból Frankfurtba. A nappali, Münchenbe, illetve Frankfurtba tartó járat kérdésében szombaton, az események fényében döntenek.

Az Air France is törölt egy szombati járatot. A pénteken indított gép Bejrútban szállt le, s majd szombaton folytatja útját Kairóba. A britekhez hasonlóan a francia légitársaság is a kijárási tilalomhoz igazítja járatait.

A Szuezi-csatorna az utóbbi három nap során is rendben működött, nem volt fennakadás a forgalomban. Egyelőre úgy tűnik, hogy szombaton sem lesznek zavarok, a hajók a tervezettnek megfelelően haladnak át a csatornán. Egyiptom kikötői ugyancsak rendben működnek.

A tíz év munkájának eredményeként 1869-ben átadott Szuezi-csatorna a Sínai-félsziget nyugati részét szeli át, és a földközi-tengeri Port-Szaíd várost köti össze a vörös-tengeri Szuezzel. A 163 kilométer hosszú csatornával vált lehetővé Európa és Ázsia között az észak-déli irányú vízi szállítás, Afrika megkerülése nélkül.


Ezrek a Harag Napján

Ezrek dacoltak este Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, aki kijárási tilalmat rendelt el a fővárosban, Alexandriában és Szuezben pénteken este 18 órától reggel 7 óráig.

Az említett városokban példátlan kormányellenes megmozdulások zajlanak, s országszerte több százezren vonultak utcára pénteken, a "harag napján" az Április 6. Ifjúsági Mozgalom felhívására. Noha péntek hajnalban gyakorlatilag az egész országban megszűnt az internet-szolgáltatás, és elnémultak a mobiltelefonok, azaz a hatóságok gyakorlatilag megbénították a mozgósítás eszközéül szolgáló technológiát, a 28 tartományból legalább tizenegyből jelentettek tüntetéseket. A kedd óta tartó tüntetések során összesen hat tiltakozó és két rendőr vesztette életét, több tucat személy sebesült meg, s mintegy ezer embert vett őrizetbe a rendőrség .

A hatóságok pénteken házi őrizetbe helyezték Mohammed el-Baradei ellenzéki vezetőt, aki péntek délután csatlakozott egy békés tüntetéshez Kairóban. Ezt megelőzően rendőrök nem engedték, hogy a Nobel-békedíjas politikus a péntek déli ima után kilépjen egy mecsetből Kairó Giza nevű kerületében. Baradei csütörtök éjjel tért vissza Bécsből Egyiptomba, és kijelentette, hogy kész a rendszer megváltoztatását követelők élére állni.

A parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke felszólította az államfőt: indítson "példátlan reformokat", hogy elkerülje egy "forradalom" kirobbanását. Musztafa el-Fekki az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízióinak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a világon sehol sem képesek véget vetni a forradalomnak rendfenntartó erők.

Mubarak, mint a hadsereg főparancsnoka viszont késő péntek délután utasította a fegyveres erőket, hogy a rendőrséggel együttműködve gondoskodjon a kijárási tilalom betartásáról. Kairó utcáin katonai alakulatok és páncélozott rendőrségi járművek tűntek fel, miközben a tüntetők azt skandálták, hogy a hadsereg támogassa őket.

Dacára a rendeletnek tüntetők ezrei gyülekeztek a 18 milliós Kairó utcáin, és sokan a nagy sugárutak és a Nílust átívelő hidak felé tartottak. Napnyugta után kifosztották és felgyújtották a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt (NDP) székházát, s hasonló sorsra jutottak a párt központjai Szuezben, Damietta és Manszúra városban. A Tahrír térre vezető, ugyancsak Tahrír nevű sugárúton - Kairó fő útján - a tüntetők elzavarták a rohamrendőröket, akik közül többen eldobálták pajzsukat és csatlakoztak a tömeghez. A tüntetők ezrei próbálták megostromolni a külügyminisztérium és az állami televízió székházát.

Alexandriában lángba borították a helyi kormányzó székházát. Szuezi lázongók megkaparintották egy rendőrsön tárolt összes fegyvert, a rendőröket elzavarták, majd felgyújtották az épületet és az ott parkoló mintegy húsz rendőrségi járművet. A felfegyverkezett tüntetők megpróbáltak megostromolni egy másik rendőrőrsöt, s eközben tűzpárbajba bocsátkoztak az ottani rendfenntartókkal. A lövöldözésben életét vesztette egy 30 éves tüntető.

Kairóban a déli ima után kezdett el felforrósodni a hangulat. A belvárosban gyorsan összecsapások robbantak ki a rendőrök és a tüntetők között, más negyedekben viszont békésen kezdődtek a demonstrációk, bár a központ felé tartó kis csoportok egyre népesebbé váltak. Az Egyiptomi Múzeumnál, a Tahrír tér közelében, vagyis az eddigi tüntetések centrumában, legalább három tüntető vesztette életét, őket feltételezhetően túl közelről érte gumilövedék - közölték belbiztonsági források.

Az al-Dzsazíra és az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziók arról számoltak be, hogy egyiptomi rendőrök bántalmazták több tudósítójukat Kairóban, ahol négy francia újságírót is feltartóztattak egy órára civil ruhás nyomozók.

A belpolitikai instabilitás és feszültség keményen visszaütött gazdasági vonatkozásban. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra változtatta az egyiptomi szuverén adósságra érvényes, a befektetésre már amúgy sem ajánlott "BB plussz" osztályzat kilátását. Az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (CDS) árazása 65 bázisponttal immár 450 bázispontra emelkedett, szemben a múlt hét pénteki 312 bázisponttal.

Az egyiptomi zavargások és általában az arab világban terjedő forrongás negatívan hatott a nyugat-európai tőzsdékre és az euróra, ugyanakkor kedvezett a menedékvalutának számító amerikai dollárnak és svájci franknak, illetve az aranynak. Az euró estig 1,15 százalékkal gyengült a svájci frankhoz képest, 1 euróért 1,2826 svájci frankot adtak a csütörtöki 1,2975 helyett.

Egyiptomban kedden robbantak ki a tüntetések, amelyek részvevői előbb "csak" politikai, gazdasági és társadalmi reformokat követeltek a 30 éve hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnöktől. Elsősorban fiatalok és a középosztály képviselői vesznek részt az Április 6. Ifjúsági Mozgalom által indított demonstrációkon, amelyeken immár Mubarak és belügyminisztere, Habib al-Adeli távozását, valamint az 1981-ben bevezetett és azóta is érvényben lévő szükségállapot feloldását követelik.

Az egyiptomiak is a növekvő élelmiszerárakra, a munkanélküliségre és a önkényuralmi kormányzásra panaszkodnak. Egyiptom 80 milliós népessége évente 2 százalékkal növekszik, s a lakosság 60 százalékának életkora 30 év alatt van. A lakosság 40 százaléka kevesebb mint napi két dollárból él, egyharmada pedig írástudatlan.

A CNN amerikai hírtelevízió értesülései szerint az államfő "hamarosan" beszédet intéz a nemzethez. Mubarak kedd óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Olvasóink írták

 • 10. janika 2011. január 29. 10:52
  „"xonder" nincs pótolhatatlan ember. Egyébként mire letelik a posztjára szánt idő addigra elért a Torgyán féle utazgatásokat.”
 • 9. VJack 2011. január 28. 23:59
  „Bepipultak némileg az arabok. Ott bizony már nem állítja meg őket a rendőrkordon. Idővel ez bárhol előfordulhat, ahogy a hatalom elbízza magát és tesz a népre. (Kétharmadra hivatkozók, hm?) Tegnap volt olyanról szó, hogy a ma déli imát betiltják. Na, az lett volna még csak olaj a tűzre.”
 • 8. jirzi 2011. január 28. 22:44
  „nasi
  előnyös ,mert olcsóbb lesz az üdülés:)
  Am vehetnénk példát róluk .Az elit már pucol az országból.”
 • 7. nasi12 2011. január 28. 22:00
  „Bocsi, de Egyiptomológiából, idő hiányában, kicsit elmaradtam.
  Aki követi az eseményeket, (aki ért hozzá) írja már meg, ez a változás most előnyös nekünk, vagy hátrányos.
  Attól félek, az USA már megint elrontott valamit, és mi, vagy az EU isszuk majd meg a levét.
  Előre is köszönöm.”
 • 6. Agent 2011. január 28. 21:09
  „Na, most vannak az igazi "last minute" utak Tunéziában, Jordániában és Egyiptomban, mármint last minute, hogy elérjék az utolsó guruló/uszó/repülő/ügető eszközt ami visszahozza őket:):)”
 • 5. gabmaster 2011. január 28. 20:42
  „Az origon olvastam:A BBC egy arab újságíró Twitter-üzenetére hivatkozva azt írja, hogy az egyiptomi diákok felháborodtak a rájuk kilőtt könnygázgránátok feliratain. A diákok az Al-Arabija hírtelevíziónak azt mutogatták, hogy a gránátokra "Made in USA" felirat van írva, és azt kérdezgették, "hogyan engedhetjük ezt Egyiptomban?" - áll a Twitter-üzenetben.
  Erre biztos bepipultak.”
 • 4. Jandex 2011. január 28. 20:30
  „Viki,wazze ez nem fülkeforradalom lett,rágerjednek a zarabok a haverjaidra oxtleszjónapot!:)”
 • 3. gabmaster 2011. január 28. 20:12
  „Ezt a mentalitást ismerve, szerintem ha ezek meglendülnek nincs az a szuperhatalom ami megállíthatná őket még a barackos obama is meglendült válságtanácsnokaival egyetembe,gondolom a zsidókban is meghűlt a sz@r.”
 • 2. xonder 2011. január 28. 20:01
  „Hm,ez igaz gabmaster!
  Még jó,hogy "vezérünk" időben hazautazott,mert kint fogták volna!!”
 • 1. gabmaster 2011. január 28. 19:55
  „Az arabok nem sz@rakodnak 3 nap alatt megdöntik a rendszert. Lehetnek írástudatlanok vagy sok diplomások a cél közös a nyomor,éhezés,elnyomás ellen lázadnak és összefognak. ügyesek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa 40 éve még a cölibátus felülvizsgálatát akarta

XVI. Benedek pápa a hetvenes évek elején mint teológus a cölibátus felülvizsgálatát kezdeményezte… Tovább olvasom