Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kiírta a függetlenségről szóló népszavazást a katalán elnök

Artur Mas katalán elnök szombaton hivatalosan is kitűzte november 9-re a Katalónia tartomány elszakadásáról szóló, a spanyol központi kormány által alkotmányellenesnek tartott népszavazást.
Az erről szóló elnöki rendeletet Artur Mas ünnepélyes keretek között írta alá, oldalán az északkelet-spanyolországi régió számos, a referendumot támogató politikai vezetőjével.

"A világ más nemzeteihez hasonlóan Katalóniának is joga van ahhoz, hogy döntsön politikai jövőjéről" - mondta Mas az eseményen, alig több mint egy héttel a skót függetlenségi népszavazás után. "Szavazni és dönteni akarunk, s ehhez most megvannak az eszközeink" - tette hozzá.

A spanyol kormány, amely előre kilátásba helyezte, hogy mindent el fog követni a függetlenségi népszavazás megakadályozására, a tervek szerint rendkívüli ülést tart vasárnap, miután Mariano Rajoy miniszterelnök hazaér kínai látogatásáról.

A Rajoy-kormány azt tervezi, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament múlt pénteken elfogadott népszavazási törvényét, s az eljárás elindításával eléri a referendum automatikus felfüggesztését.

A spanyol alkotmány értelmében függetlenségi népszavazást csak az összes választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével lehet tartani.

A katalán kormány azonban nem ügydöntő népszavazást tervez. Artur Mas elnök nem kötelező érvényű, véleménynyilvánító referendumot írt ki: arról kérdezik meg a katalánokat, hogy támogatnák-e az elszakadást. Ha a többség igennel szavazna, az politikai felhatalmazást adna számára ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjen Madriddal a függetlenné válás útjáról.

Egy szeptember elején közzétett felmérés szerint ugyanakkor a népszavazás továbbra is erősen megosztja Katalónia 7,5 milliós lakosságát. Az El Mundo című napilap megrendelésére készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a válaszadók csupán 34 százalék gondolja úgy, hogy független állammá kell válnia Katalóniának. Ezzel szemben 39,5 százalék határozottan elutasítja ezt, és a megkérdezettek többsége szerint Katalónia önállóságáról a spanyolokkal közösen kellene dönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányépületet megrohamozó diákokat vettek őrizetbe Hongkongban

A hongkongi rendőrség őrizetbe vett szombaton több mint egy tucat, a "demokrácia kiszélesítését"… Tovább olvasom