Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kihaltnak vélt békafajok kerültek elő

Egy hónappal a Conservation International természetvédelmi szervezet által koordinált kétéltűkereső-akció kezdete után máris sikerről számolnak be a kutatók: a kihaltnak vélt fajok felkutatása során eddig három kétéltűfaj került elő.

A keresés a Föld számos területére és a legkülönbözőbb élőhelyekre is kiterjed.

A Hyperolius sankuruensis elnevezésű békát az afrikai Kongó folyó egy mellékágában harminc év után először sikerült megtalálni. Az állat kiváló rejtőszínnel rendelkezik, sötétzöld alapon fluoreszkáló pöttyök tarkítják. A kutatóknak ezért meg kellett várniuk az est beálltát, hogy jellegzetes hangja alapján azonosítani tudják a békát - írta a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.uk).

Mexikó egyik sötét barlangjában pedig a Chiropterotriton mosaueri nevű szalamandra került elő, miután már több mint hatvan éve nem látta senki. A Hyperolius nimbae nevű béka felkutatása kicsit egyszerűbb volt: egy helyi kutató bukkant rá Elefántcsontparton egy falu közelében. Negyven év óta ez az első találkozó a kétéltű egy példányával.

Az akció szervezője, Robin Moore száz fajt célzott meg, habár tisztában van vele, hogy azok legtöbbje már mindörökre eltűnt. A három faj felfedezése is szenzációszámba megy. Közülük legalább egy olyan területen él, amelynek védelme fontos, mivel városok ivóvízellátását biztosítja.

A fajok vizsgálata akár az orvostudomány számára is hasznosnak bizonyulhat, hiszen számos gyógyhatású vegyület származik kétéltűektől.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házak százait mosta el Fanapi, sokan meghaltak Dél-Kínában

Legkevesebb 18 ember meghalt, 48-an vannak az eltűntek listáján Dél-Kínában, ahol a Fanapi… Tovább olvasom