Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Kiderítették, miért zuhant le a maláj gép

A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt következett be a tragédia.
A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában - közölte hétfőn az Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva.

A jelentés szerint számos rakétarepesz találta el a Boeing 777-est, és a nyomáscsökkenés "robbanásszerű", vagyis hirtelen volt.
 A szakértők megállapítása alátámasztja azt a feltételezést, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet. 

A járat július 17-én a kelet-ukrajnai Donyeck megyében zuhant le olyan területen, amelyet oroszbarát szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt. Kijev szerint a szakadárok lőtték le az utasszállítót egy Buk (NATO-kódnevén SA-11) típusú föld-levegő rakétarendszerrel. 


Az utóbbi napokban több olyan fotót, műholdas felvételt és szakadárok lehallgatott telefonbeszélgetéseit hozták ukrán kormányzati szervek nyilvánosságra, amelyek Kijev szerint bizonyítják, hogy a szakadárok rendelkeznek ilyen típusú rakétarendszerrel, és ők felelősek a 298 ember halálát okozó légi katasztrófáért. 


Az amerikai hírszerzés előzetes értékelésében szintén arra jutott, hogy kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a maláj utasszállítót. 
Ukrán és amerikai feltételezések szerint a szakadárok tévedésből lőhették le a járatot, mert azt hiték, hogy az egy ukrán katonai gép. 


Liszenko hétfőn közölte, hogy a "terrorellenes" erők betartják az ukrán elnök utasítását, és a gép lezuhanásának helyszíne körüli 40 kilométeres sugarú körben nem hajtanak végre hadműveleteket. Hozzátette ugyanakkor, az a céljuk, hogy körbevegyék a területet és kiszorítsák onnan a szakadárokat. A szóvivő ismételten a szakadárokat vádolta azzal, hogy miattuk nem jutnak el a helyszínre a gép katasztrófájának kivizsgálására érkezett külföldi szakértők.

Nincs rá iztosíték, hogy megtalálják az összes áldozat holttestétNincs rá semmilyen biztosíték, hogy megtalálják a Kelet-Ukrajnában közel két héttel ezelőtt lezuhant maláj utasszállító összes áldozatának holttestét és személyes tárgyait - jelentette ki hétfőn a hollandiai rendőrség vezetője.

"Szeretném, ha kezességet vállalhatnék érte, hogy minden földi maradvány és minden személyes tárgy visszakerüljön, de úgy gondolom, erre nem túl nagy az esély" - mondta Gerard Bouman a hágai parlament hétfői ülésén.

A rendőrfőnök kijelentette: nem tudja pontosan, hogy eddig hány áldozat holttestét sikerült megtalálni. Hollandia a tragédia óta 228 koporsót vett át, Bouman azonban kiemelte, hogy egy koporsó nem feltétlenül egy áldozathoz tartozik.

"Leírhatatlan, amit találtunk Ukrajnában, tényleg borzalmas. Emberi testrészek, kisebb és nagyobb darabok, bizonyos részek meg vannak égve" - tette hozzá.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői csoportja, valamint egy, holland és ausztrál rendőrökből és törvényszéki szakértőkből álló küldöttség hétfőn megpróbált eljutni a maláj repülőgép katasztrófájának helyszínére, ez azonban biztonsági okok miatt nem sikerült.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyilkol a nyugat-afrikai Ebola járvány

Az egészségügyi szervek jelentős területekre képtelenek eljutni, a lakosság gyakran ellenséges és… Tovább olvasom