Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kiadták a családnak a halott izraeli katona spermáját

Négy évvel halála után apa lehet egy palesztin orvlövész áldozatául esett izraeli katona. Kievan Cohen végrendeletet nem hagyott, de családja bizonyítani tudta, hogy mindig is gyereket akart.
Precedens értékű ítéletet hozott január közepén egy izraeli bíróság. Az ítélet értelmében egy halott katona családja megkaphatja a férfi spermáját, hogy azzal megtermékenyítsenek egy nőt, akit a katona sohasem ismert, írja az AP.

Kievan Cohen húszévesen vesztette életét a Gázai-övezetben 2002-ben. A katonával egy palesztin orvlövész végzett. A fiatal férfi nem hagyott végrendeletet, de halála után két órával a kórházban szülei sürgetésére spermát vettek tőle, amit lefagyasztottak.

A kórház vezetése ugyanakkor nem akarta kiadni a katona spermáját szüleinek, mondván azt csak törvényes házastársa kérhetné. Cohenék ezért pert indítottak. Érveik szerint bár Cohen nem hagyott végrendeletet, korábban többször is beszélt róla, hogy mennyire szeretne gyereket. Ezt a bíróságon videófelvételekkel is tanúsították.

A négy évig húzódó jogi csata végül a család sikerével zárult, a tel-avivi bíróság végül hozzájárult, hogy a halott katona spermájával megtermékenyítsenek egy nőt, akit a férfi sosem ismert. A bíróság ítélete szerint ráadásul a gyermeket jogilag is Cohenéként kell elismerni.

"Mélységesen elszomorít fiam elvesztése, de nagyon örülök, hogy teljesülhet vágya" - nyilatkozta az ítélethirdetés után a Chicago Tribune-nak Rachel Cohen, a katona anyja. Irit Rosenblum, a család ügyvédje szerint a bíróság precedens értékű ítéletet hozott azok számára, akik szerettük halála ellenére szeretnének gondoskodni vérvonaluk fennmaradásáról.

Rosenblum szerint az ítélet sokak életét megkönnyítheti, hiszen egyre gyakoribb, hogy a katonai szolgálatukat töltő izraeli fiatalok biztonsgába helyezik spermájukat. A libanoni hadjárat idején Rosenblum tudomása szerint legalább száz katona tett így.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi megegyezés Észak-Írországban

Az ír sziget több mint nyolc évtizeddel ezelőtti megosztása óta először fogadta el a protestáns… Tovább olvasom