Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Kezdődik a lisszaboni csúcs, jóváhagyják a reformszerződést

Csütörtökön kezdődik Lisszabonban az a kétnapos EU-csúcs, ahol a tervek szerint elfogadják az Unió működését korszerűsítő úgy nevezett reformszerződést. Ez az egyezmény lépne a franciák és a hollandok által népszavazással elvetett "Alkotmány" helyébe. Közvetlenül a csúcstalálkozó megkezdése előtt is két nagy tagállamnak - Olaszországnak és Lengyelországnak - vannak még rendezetlen követelései, így a kormány- és államfők várhatóan az utolsó pillanatig alkudoznak majd.
A megfigyelők különösen Lengyelország hajthatatlanságára számítanak, mivel a varsói vezetők az október 21-i parlamenti választás miatt félszemmel kénytelenek a hazai közvéleményükre figyelni. Ha a lisszaboni csúcs jóváhagyja a reformszerződést, akkor a 27 országot tömörítő Európai Unió maga mögött tudhatja azt a politikai válságot, amelyben az alkotmányos alapszerződés 2005-ös bukása óta van. A reformszerződés átvette a megbuktatott Alkotmány leglényegesebb elemeit, de nem lép az EU eddigi alapszerződései helyébe, hanem csak módosítja azokat. Így a tagországok döntő többségében elvileg nem lesz szükség kockázatos népszavazásra.

A reformszerződés szerint az EU-nak lesz külügyminisztere (hivatalosan külpolitikai főképviselőnek fogják hívni), és két évre választott állandó elnöke (az eddigi félévenkénti soros elnökség helyett). Az euroszkeptikus országok közül Nagy-Britannia már korábban kialkudta, hogy rá nem lesz kötelező a legfontosabb polgári és munkavállalói jogokat rögzítő Alapjogi Charta. Lengyelország még Lisszabonban próbál a maga számára kedvezőbb szavazási mechanizmust kicsikarni. Ezen kívül állandó képviselőt követel magának az Európai Bíróságban, hogy ugyanolyan pozíciója legyen, mint a hasonlóan nagy, de régi tagállamok. Olaszországnak az a kifogása, hogy az Európai Parlament létszámának már elhatározott csökkentése miatt 2009-től kevesebb képviselője lenne, mint a nem sokkal nagyobb Franciaországnak és Nagy-Britanniának, holott eddig a három országnak ugyanannyi parlamentere volt. Ha a csütörtök-pénteki portugáliai csúcs egyetértésre jut, akkor decemberben írják alá ünnepélyesen a reformszerződést. A tagállamoknak 2008 folyamán kellene ratifikálniuk, hogy 2009. január 1-én életbe léphessen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente 800 ezer gyerek hal meg maláriában

Évente körülbelül 1 millió ember hal meg maláriában, közülük 800 ezer az Afrikában élő, öt év alatti… Tovább olvasom