Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Kevesebb pénzt kap és főiskola lesz a révkomáromi egyetem

Főiskolaként fog működni az új tanévtől kezdve a révkomáromi Selye János Egyetem - közölte a TASR szlovák hírügynökség hétfőn az akkreditációs folyamat eredményére hivatkozva.

Az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény ezentúl a főiskolák második kategóriájába kap besorolást. Bár az intézmény megtartja eddigi nevét, a jövőben kevesebb állami támogatással kell számolnia. Az akkreditációs eljárás eredményeit hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra.
"Úgy vélem, a komplex akkreditáció során nem arról van szó, hogy egyetemünk egyetem lesz-e. Iskolánkat továbbra is Selye János Egyetemnek fogják nevezni" - mondta a hírügynökségnek Tóth János, a révkomáromi intézmény rektora. Elismerte, hogy főiskolaként más lesz az intézmény támogatása, mint egyetemként. Ami az intézmény nevét illeti, arról csak a parlament dönthet.
"Ha az iskola nevét meg akarjuk változtatni, akkor azt a parlamentben kell megtenni" - húzta alá a rektor.
A pozsonyi Új Szó már júniusban azt írta, hogy a Selye János Egyetemet nem kísérte siker az akkreditációs folyamatban, ezért jövőre csupán főiskolaként működhet. Az egyetem rektora akkor tévesnek minősítette a lapértesülést.
Az újság rámutatott, hogy korántsem a Selye lesz az egyetlen "leminősített" egyetem, sokkal régebbi és nagyobb intézmények is hasonló sorsra jutnak.
Jelenleg összesen 32 felsőoktatási intézmény működik Szlovákiában, egyes szakértők szerint jövőre már csupán 5-8 lesz egyetem közülük.
A Selye János Egyetem létrehozásáról 2003-ban döntött a szlovák parlament a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kezdeményezésére.

Olvasóink írták

  • 1. KicsiCsíra 2009. augusztus 11. 22:31
    „Nagyon sok magyar tanul azon az egyetemen, sokan mester fokon és így mi lesz majd velük? ha az akreditáción elbuktak, akkor nem is lehet majd mester fokozatot kapni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenlandban van a legtöbb illegális munkás

Burgenlandban volt a legmagasabb az illegálisan foglalkoztatott külföldiek aránya az idei első… Tovább olvasom