Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kevesebb nem európai munkavállalót fogad Nagy-Britannia

Nagy-Britannia kedden listát tett közzé arról, mely iparágakban fogadnak nem az Unióból érkező munkavállalókat. Ezzel várhatóan 200 ezerrel csökken a nem EU-s származású dolgozók száma a szigetországban.Phil Woolas bevándorlásügyi miniszter közölte, hogy a kormány változtatás nélkül elfogadta a Migrációs Tanácsadó Bizottság (MAC) által előterjesztett listát.
Az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívülről eddig legföljebb egymillió munkavállalót fogadott be a brit gazdaság, az új lista után ez a szám a várakozások szerint 800 ezerre csökken. Az új brit bevándorlási törvény az ausztrál pontrendszert vette alapul: pontokat kapnak a jelentkezők iskolai végzettségük, munkatapasztalatuk és képzettségük alapján.

Az EGT-n kívülről érkezők az alábbi ötből egy kategóriába be kell, hogy férjenek: magasan képzett, munkaerőhiánnyal küzdő szakmát tudó, tanuló, ideiglenes munkaerő, végül pedig alacsonyan képzett. Ez utóbbi csoportba tartozók fogadását átmenetileg korábban már felfüggesztették a brit hatóságok. Az új lista, amely november 27-én lép hatályba, a második kategóriát részletezi: eszerint nincs kellő brit munkaerő az építészeti vezetői, geológusi, mérnöki és kémiai mérnöki, valamint képzett ápolónői állások betöltésére. A MAC még vizsgálja a szociális munkások és a szakácsok helyzetét.

2009 márciusára az is kiderül: valóban szükség van-e több pedagógusra a szigetországban. Woolas egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy szigorítják a bevándorlási törvényt, miután a gazdasági világválság az évtized legnagyobb munkanélküliségi rátáját gerjesztette Nagy-Britanniában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Szerbiában megvertek egy rendőrt

A dél-szerbiai Pirot városában feljelentették azt a két férfit, aki hétfőn bántalmazott egy rendőrt… Tovább olvasom