Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Kettős állampolgárság: `Nem akarom elveszíteni a nyugdíjam´

A kisalfold.hu nagymegyeri riportjában arra kereste a választ, hogy a helyi magyarok élnek-e jövőre a kettős állampolgárság lehetőségével. Volt, aki bevallotta: "kicsit sem érdekli a kérdés".
Mint ismert, az újonnan választott magyar parlament képviselői 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadták a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását május 26-án.

A kettős állampolgárságról szóló jogszabály ugyan csak 2011. január 1-én lép életbe, a kisalfold.hu a Győrtől alig 15 kilométernyire fekvő, többnyire a mai napig szlovákiai magyarok lakta Nagymegyeren (Velky Meder) kérdezgette a helyieket arról, hogy kívánnak-e majd élni jövőre ezzel a lehetőséggel?

Elsőként a városka főterén egy unokájával sétálgató nagymamát szólítottunk meg, aki szívesen szóba is állt velünk, de azt az elején leszögezte: csak név nélkül hajlandó válaszolni.


Mit javasolnak Bugár Béláék?

A kisalfold.hu megkérdezte a szlovák parlamentben helyet foglaló új magyar politikai erő, a Most-HÍD álláspontját. Egész konkrétan arra voltunk kíváncsiak, hogy Bugár Béla pártja mit javasol szavazóinak: éljenek-e, avagy ne a kettős állampolgárság adta lehetőséggel?

"A jelenlegi szlovák állampolgársági törvény alapján, az a szlovák állampolgár, aki kérvényezi valamely más ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát. Az új kormánykoalíció célkitűzései közt szerepel a törvény módosítása. A magyar állampolgárság kérvényezése 2011. január 1-től lesz alkalmazható.

A Híd célja, hogy a törvénymódosítás legkésőbb a fent említett időpontig végbemenjen, hogy a kettős állampolgársággal élni akaró szlovák állampolgárokat sújtó negatív hatások eltűnjenek a törvényből" - közölte Czuczor Nóra, a Most-HÍD kommunikációs munkatársa.


Bugár Béla és az együttműködés pártja előtt adott a feladat: a kettős állampolgárság ügyének elsimítása.
Bugár Béla és az együttműködés pártja előtt adott a feladat: a kettős állampolgárság ügyének elsimítása.


Bugár Béla egy korábbi interjúban szintén úgy fogalmazott, hogy "mindent megtesznek azért, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés ne érje azokat, akik élni kívánnak a kettős állampolgárság adta lehetőséggel".

Igaz, Bugár Béla azt is hozzátette, hogy véleménye szerint "a szlovákiai választások előtt pár nappal nem volt túlságosan szerencsés elfogadni a kettős állampolgárságról szóló törvényt Magyarországon, mert a szavazás előtti utolsó pillanatokban ez a szélsőséges szlovák erők malmára hajtotta a vizet".


"Pedig a szívem mélyén azért én is, meg az uram is szívesen meglépné ezt"

"Fico szerencsére most már nem vezeti Szlovákiát, de a kettős állampolgárság válaszlépéseként elfogadott szlovák törvény augusztus 1-én életbe lép.

Az a helyzet, hogyha a törvényt nem írják felül, vagy nem törlik el, akkor a szlovák állampolgársággal elveszíthetem 40 év munka után járó nyugdíjamat is. Ezt semmiképp sem akarom, de érthetően ameddig nem tisztázódik ez a kérdés, addig nem merek állást foglalni a kettős állampolgárság ügyében.

Pedig a szívem mélyén azért én is, meg az uram is szívesen lépne a kettős állampolgárság felé" – hallottuk a hatvanas évei közepén járó asszonytól.

(Az új szlovák kormányfő, Iveta Radičová asszony pár napja egy interjúban azt ígérte, hogy az augusztus 1-én életbe lépő "pozsonyi törvényt" felülvizsgálják, de mindezt feltételekhez kötik. Lásd bővebben keretes írásunk.)

A magyarul beszélő szlovák hölgy története

Pár méterrel odébb álltunk, s a nagymegyeri nyilvános vécénél zajló két fős véleménycserébe próbáltunk bekapcsolódni.

Legnagyobb meglepetésünkre a két, folyékonyan beszélő magyar hölgy közül az egyik "igazi" szlovák, de az óvodában és az iskolában olyan szépen megtanult magyarul, hogy mindezt senki ki nem találná a beszéde hallatán.

"A családom nyitrai származású, de a szüleim Nagymegyerre költöztek 4-5 éves koromban. Itt az oviban és az iskolában magyar társakkal nőttem fel, de igazán soha semmilyen komoly vita nem volt közöttünk. Vagy ha volt is, nem a szlovák származásom állt a háttérben.

"Ha úgy hozza a szükség, mindkét nyelven tudok segíteni"

Ma már örülök, hogy két nyelven is jól meg tudom értetni magam, hisz üzletben dolgozom eladóként, s ha úgy hozza a szükség, mindkét nyelven tudok segíteni" – magyarázta a 40-45 év körüli hölgy, aki szintén inkább megőrizné inkognitóját.

Szavaiból világosan kicseng, amit sem a szlovák, sem a magyar szélsőségesek soha nem fognak megérteni: azért akadnak előnyei a sokszínű kulturális közegnek, s az egymás iránti tisztelet, tolerancia hosszútávon kifizetendő.

Vissza eredeti témánkhoz, a kettős állampolgársághoz.

"Majd otthon megbeszéljük anyáékkal"

A WC környékén beszélgető páros másik hölgy tagja magyar származású, de sok mindent nem tudunk kihúzni belőle. "Nem szívesen beszélek erről a kérdésről" – zárja rövidre.

Közben fiatalok 5-6 fős, 16-17 év körüli csoportja közeleg, látszik, hogy őket elsősorban kizárólag a vakáció érdekli ezekben a napokban.

Közülük egyedül egy fiatal srác jelenti ki határozottan, hogy ő bizony élni fog a kettős állampolgársággal. A többiek amondók, hogy "majd otthon megtárgyaljuk anyáékkal".

Végezetül, egy 50-55 év körüli urat faggatnánk, de hamar lerázza magáról érdeklődésünket.

"Nem is foglalkoztatja a kettős állampolgárság ügye?" – dobjuk fel még egyszer.

"Kicsit sem" – halljuk búcsúzóul.


Iveta Radičová a kettős állampolgárságról, magyar-szlovák kapcsolatokról

"Szlovákiai kész tárgyalni Magyarországgal a kettős állampolgárságról, de a magyar jogszabály csak akkor lehet érvényes Szlovákia viszonylatában, ha az megfelel a nemzetközi előírásoknak és a nemzetközi szerveztek ide vágó elvárásainak.

A legfontosabb azonban a tárgyalások megkezdése és a megegyezés szándéka mindkét fél részéről" - nyilatkozta a közelmúltban Iveta Radičová szlovák miniszterelnök-asszony a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának adott interjújában.


Iveta Radičová
Iveta Radičová


"A kormányfőség számomra az alázat és a felelősségvállalás küldetése"

Az új szlovák kormányfő azt mondta: a szlovák nyelvtörvény a pozsonyi kabinet terítékére kerül, egyes részletek kimunkálását ugyanakkor szakértőkre bíznák a politikusok.

"A választások eredményéhez én úgy viszonyulok, hogy a kormányfőség számomra az alázat és a felelősségvállalás küldetése. Azt szeretném, hogy a szlovák-magyar viszonyra is ez legyen jellemző. A kölcsönös alázat, és a felelősségvállalás" - tette hozzá Iveta Radičová, Szlovákia miniszterelnök asszonya.

"Magyarország és Szlovákia régóta szomszédok, és a jószomszédi viszony a két ország vezetésén túl elsősorban a két ország állampolgárainak fontos. "Hiszen ugyanazok a mindennapi gondok nyomasztanak bennünket. A súlyos gazdasági válság, a pénzügyi piacok problémái, a pusztító természeti katasztrófák" - érvelt a kormányfő.

Tárgyalnának a kettős állampolgárságról - szlovák részről ez alapfeltétel

"Mi lesz az idén augusztus 1-én életbe lépő magyar kettős állampolgársági törvénnyel szemben elfogadott úgynevezett pozsonyi ellentörvénnyel?" - kérdezte egy újságíró Iveta Radičovát.

"Szlovákiában mindig is létezett kettős állampolgárság, több ország viszonylatában is. Ez szerintem természetes és minden állampolgárnak szíve-joga élni a lehetőséggel. Még a legapróbb kételyem sincs afelől, hogy a kettős állampolgárság intézménye nálunk is működjön" - hangzott a szlovák miniszterelnök asszony válasza.

Kiderült azonban az is: Pozsony továbbra is feltételekhez kötné azt, hogy a magyar jogszabály Szlovákia viszonylatában is érvényes lehessen.

"Ha ez a törvény megfelel a nemzetközi előírásoknak, és megfelel a nemzetközi szervezetek által elvártaknak, akkor elfogadjuk"

"A kettős állampolgárság megadása mindkét országot érinti, abba mindkét országnak beleszólása kell hogy legyen. Tehát elvárható, hogy egy ilyen jogszabály törvényre emelése előtt a másik országgal egyeztessenek. Azért, hogy az egész eljárás átlátható legyen mindkét fél számára" - közölte Iveta Radičová.

Az egyeztetések megejtéséhez kezdjen el dolgozni a 15 éve aláírt magyar-szlovák alapszerződésben rögzített tizenkét vegyes bizottság, hogy "az ilyen kényes kérdésekben is mindkét fél számára elfogadható álláspontok születhessenek".

A szlovák miniszterelnök az interjúban kijelentette: a magyar parlament által elfogadott jogszabály a kettős állampolgárság öt nemzetközi kritériumából kettőt nem teljesíti: az állandó lakóhely és a családi, házastársi kötelék feltételét.

"Majd ha ez a törvény megfelel a nemzetközi előírásoknak, és megfelel a nemzetközi szervezetek által elvártaknak, akkor elfogadjuk" - hangzott Iveta Radičová álláspontja.

Nem bűnhődhetnek az állampolgárok

"Természetesen mi nem értünk egyet, és én személyesen sem azzal, hogy erre az egész herce-hurcára az állampolgár fizessen rá, hogy ne adj isten megfosszuk egyik, vagy a másik polgárt az állampolgárságától. Mi maximálisan a megoldásra törekszünk" - szögezte le a szlovák miniszterelnök.

A nyelvtörvényt felülvizsgálják

A nyelvtörvény az új pozsonyi kabinet terítékére kerül majd - derült ki a miniszterelnöki interjúból. Ám az állam nyelvét mindenkinek - saját boldogulása érdekében - jól kell beszélnie.

"Csodálatos, ha a gyermekeink egyszerre több nyelvet is beszélnek. Így sokkal nagyobb esélyük lesz az életben.

Elkerülhetetlen, hogyha Magyarországon, vagy Szlovákiában élnek, ne beszéljék az állam nyelvét, s pedig jól kell beszélniük, hogy később sikeresek legyenek" - jelentette ki Radičová.

A nyelvtörvény átdolgozását ugyanakkor szakértőkre bíznák. "Persze az jó, ha gyerek tisztában van a helységnevekkel szlovákul és magyarul is, de hogy az most zárójelben legyen, vagy azon kívül, és milyen sorrendben, hát könyörgöm, döntsék el már azt a szakértők, a pedagógusok, mert a mi a célunk valójában az, hogy az a gyerek ezeket minél könnyebben megtanulhassa.

Ha ebben egyetértünk, akkor nem lesz itt semmilyen gond" - érvelt a kormányfő.

A pénzbírság helytelen - de nem is igen alkalmazták

Arra a felvetésére, hogy mi lesz a törvény azon passzusával, melynek értelmében pénzbírságot róhatnak ki azokra, akik a hivatalos ügyintézéseknél nem az állam nyelvét használják, Iveta Radičová azt mondta: nem helyes pénzbírsággal büntetni a hazafiassági érzelmet, "hisz ez az életnek legalább olyan fontos része, mint a levegővétel".

"De azért mindenkinek tényleg az a legjobb, ha beszéli annak az országnak a nyelvét, amelyben él" - tette hozzá.

A szlovák kormányfő utalt rá, hogy a nyelvtörvényben foglalt pénzbírság lehetőségét eddig sem nagyon alkalmazták a szlovák hatóságok.

"Sajnos, a bírság tényleg része a törvénynek, de már megbocsásson, voltak olyan önkéntes aktivisták, akik szándékosan megsértették a törvényt, különböző provokatív feliratokkal vonultak a kulturális minisztériumunk elé, s mégsem büntették meg őket" - közölte végszóra Iveta Radičová. 

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Elemér 2010. augusztus 02. 13:44
  „Meir ott van a telefonszám a lap tetején. Felhivod és elmagyarázzák neked a honositás és visszahonostás rejtélyeit. Kell hogy legyen egy lakcimed és bemész a polgármesteri hivatalba. Felkeresed Borkait és mondd hogy én küldtelek. Utána minden simán megy.

  http://www.bmbah.hu/reserve.php”
 • 53. Elemér 2010. augusztus 02. 13:26
  „Tessék az orrod elé teszem a Bécsi hivatalos lapot az állampolgárságrol. (Staatsbürgerschaftsgesetz 2006)
  Aki nemtud angolul, az állandóan a sötétbe tapogatozik a net-n.

  http://www.wien.gv.at/english/administration/civilstatus/citizenship/obtain.html

  renunciation of the previous nationality (provided that renunciation is possible and can be reasonably expected of the applicant)

  Ugy kapsz állampolgárságot ha lemondasz az elözö állampolgárságrol, ha ez lehetséges és aktuális. Tehát ezt lehet vitatni, mert ez attol is függ hogy a másik fél ezt elismeri. Kettös állampolgársága egy osztráknak pedig ugy lehet mint ahogy azt szintén elmagyaráztam és nem az ujjombol szoptam.;))”
 • 52. Elemér 2010. augusztus 02. 12:48
  „Mégegyszer és lassan, amit bejelentettek az játék a szavakkal.”
 • 51. meir 2010. augusztus 02. 00:07
  „49-es/Elemer!!
  <moderálva>
  Az Osztrak kulugy jelentette be ugy ket honapja;-"Ausztria NEM ismeri el a kettosallapolgarsag intezmenyet!!
  de persze majd te a neo-yankee,majd ezt is jobban tudod mi!??
  50-es!!
  nem vagy te kisse Irredenta??”
 • 50. Elemér 2010. augusztus 01. 15:01
  „Kezdjük ott hogy a szomszédok tanuljanak meg magyarul és legyen az a hivatalos nyelv.;))”
 • 49. Elemér 2010. augusztus 01. 12:08
  „Osztrákoknak az ugy müxik, mint ahogy az orrod elé raktam. Aki pedig nem osztrák és szeretne állampolgárságot azt megkell érdeklödni. Tudnillik ilyesmivel ök nem dicsekesznek. Nem teszik a netre. Viszont ott van az info. és telefon minden tartományra angolul a lapjukon. Osztrákok szöröznek, mint ahogy azt a munkaengedéllyel is tették amig lehetett. Igazán lehetne szó egy közös és igazságos egyezményröl velük és a szomszédokkal. Jó példa lenne a volt angol birodalom.”
 • 48. meir 2010. július 31. 15:43
  „Elemer!!
  beszelsz hulyesegeket!!!
  a Schwarzenegger-nek elobb volt Osztrak allampolgarsaga es csak aztan kerte az Amerika-it!
  forditva viszont a mai ervenyben levo Osztrak torvenyek szerint az nem mukodik!!
  egy amerikai ha keri az osztrakot,CSAK az ameriaki elvesztese utan valhat osztrakka!!”
 • 47. Elemér 2010. július 31. 02:07
  „Kezdjük ott hogy ha valaki kéri a másik álampolgálgárságot az nem jelenti azt hogy lemondott az álampolgárságárol. Vannak kivételek, Kina, Dánia, Japán.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_citizenship”
 • 46. Elemér 2010. július 31. 01:52
  „33. h.sz meir

  Ausztriában elöbb kérvényezni kell ("Beibehaltungsgenehmigung") az álampolgárság megtartását és utána lehet a másik álampolgárságot kérni. Igy van kettös álampolgársága Arnold Schwarzeneggernek is. Az EU álampolgárság eszméje szerint bárki élhet és dolgozhat az unioban. Aztán vannak idö korlátozások hogy mitöl kezdve, bizonyos álamokban. Maga az okoskodás hogy nem adnak nyugdijat kettös álampolgárság miatt az csak hülyeség.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_citizenship”
 • 45. antikomcsi 2010. július 30. 22:48
  „Elolvastam a cikket és tudtam, hogy ki írta kedves Szeghalmi elvtárs.”
 • 44. SC 2010. július 30. 20:05
  „43. hozzászólás poorman
  Szia!Semmi gond,megértelek!
  Nagyapádékat honnan "telepítették" ki? Zárójelben írom,mert ez a mocsokság nem az,csak így nevezték...Az enyémeket Lévától 30 km-re.”
 • 43. poorman 2010. július 30. 19:10
  „31. SC!

  Igazságod van, de eléggé hirtelenharagú vagyok.
  Főleg akkor amikor olyanok osztják az észt akiknek fogalmuk sincsen a történelemről.
  Az én anyai nagyszüleimet is úgy intézték el, mint a tieidet.
  Tisztelet és dicsőség az ősöknek akik MERTÉK vállalni magyarságukat, tudván, hogy mi lesz ezért a "jutalom".”
 • 42. Elemér 2010. július 30. 15:24
  „Nyugdijas az odamegy ahova akar. Van ahol letelepedést is adnak és kedvezö betegsegélyt a nyugdijasnak. Bemutatja hogy megtud élni ami fontos. Miért -kell Mo.-n fagyoskodni ? Sokan a nyugatiak és amcsik közép amerikában töltik a telet.”
 • 41. Elemér 2010. július 30. 14:27
  „A nyugdij az közös megállapodás 2 ország között, ´Reciprocal agreement". Ilyen nincs az unioban hogy nem fizetik a kettös álampolgárság miatt.

  http://www.pbs.org/newshour/rss/media/2010/07/23/20100723_globish.mp3”
 • 40. meir 2010. július 30. 14:03
  „38/Elemer!!
  Minden nyugdij ugy az adott orszag belugyei koze tartozik!!az NEM Unios ugy!!
  ahhoz az Unio-nak semmi koze!!!”
 • 39. Elemér 2010. július 30. 09:47
  „Érdekes hogy aki kéri az amcsit az nem veszitti el az osztrákot, ala Arnold Svarc.....r. Olyan büszkék rá, hogy még béjeget is nyomtak róla.

  http://www.gettyimages.com/detail/51136372/Reportage”
 • 38. Elemér 2010. július 30. 09:37
  „Csakhogy itt nem arrol van szó. Itt arrol van szó hogy nyugdijat senki nem veszti el, mert ilyen nincs az unioban.”
 • 37. meir 2010. július 30. 09:26
  „Elemer!

  Unio ide vagy oda,az egyes orszagok szuverenitasa letezik,es egyik sem koteles megvaltoztatni a belugyi torvenyeit csak mert az Unio ugy akarna!!!
  pontosan ellenkezoleg,; lasd a jo pelda,Ausztria !!!”
 • 36. Elemér 2010. július 30. 01:53
  „... meir

  Ezen nincs mit csodákozni <moderálva> Ami a nyugdijat illeti azt megválaszolják itt. Én egyszerüen azt mondom hogy az unioban nem foghatják le a nyugdijat kettös álampolgárság miatt.

  http://www.euvonal.hu/index.php?op=eu_kulcs_intezmenyek&id=935,”
 • 35. Papó 2010. július 29. 23:09
  „Nos, ez is egy jól sikerült, kellően átgondolt törvény volt! Nagyon nagy örömöt okozott vele a Fidesz! Saját magának"!"”
54 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc csecsemőholttestet találtak Franciaországban

Nyolc csecsemőholttestet találtak az észak-franciaországi Villers-au-Tertre faluban egy… Tovább olvasom