Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Kétperces csenddel emlékeztek országszerte

Két percre megállt az élet egész Lengyelországban vasárnap délben, hogy így emlékezzenek a repülőbalesetben meghalt államfőre és népes kíséretére.
A lengyel televíziós felvételek tanúsága szerint az ország különböző pontjain a szirénák hangjára megállt a forgalom, az emberek mozdulatlanul és némán - gondolataikba merülve - élték át a megemlékezés pillanatait. A parlament épülete előtt a kormány tagjai, a képviselők és a szenátorok mécseseket gyújtottak, a város történelmi központjában álló épületet és környékét virágok és gyertyák tengere borítja.

A szombaton bekövetkezett légi katasztrófa helyszínén, Szmolenszkben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök személyesen rótta le kegyeletét Lech Kaczynski lengyel államfő előtt, majd jelenlétében szállt fel a lengyel légierő repülőgépe a koporsókkal. A repülő várhatóan vasárnap délután fél háromkor érkezik meg a varsói katonai repülőtérre, ahol a család és a politikai elit, köztük Donald Tusk miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski (az elhunyt elnök ikertestvére) fogadja meg. Lech Kaczynski földi maradványait a köztársasági elnöki palotába szállítják, majd a felravatalozott koporsónál az elhunyt államfőtől nyilvánosan búcsút vehetnek a gyászolók.

A hagyományosan mélyes vallásos Lengyelország lakosságának 90 százaléka katolikus. A gyászoló lengyelek tömegesen vettek részt a vasárnapi délelőtti miséken, amelyeken az előző nap bekövetkezett repülőszerencsétlenség áldozataira emlékeztek. Politikai hovatartozástól függetlenül minden lengyelt megrendített a tragédia, amelyben az államfő és felesége mellett odaveszett szinte a teljes vezérkar, számos politikus - szenátorok és képviselők -, a jegybank elnöke, a katyni mészárlás áldozatainak hozzátartozói.

Sokan voltak olyanok is, akik nem kedvelték az államfőt, de emléke előtt tisztelegni akarnak. "A mi elnökünk volt, függetlenül attól, hogy mit gondoltunk róla" - mondta egy fiatal nő. Lengyelországban minden bevásárlóközpont zárva tartott vasárnap. A zászlókat félárbocra eresztették, s nemcsak az állami intézményeken, hanem a magánházakon is.

A sors szörnyű iróniája, hogy az államfő vezette lengyel küldöttség a katyni mészárlás 70. évfordulójának alkalmából utazott Oroszországba, s halt meg ugyanott, ahol egykoron a lengyel elit színe-java.

Sztálin parancsára 1940 tavaszán mészároltak le a Szmolenszk melletti Katynban, illetve másutt mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot, (részben tartalékos) tiszteket, főtiszteket és polgári személyeket. A mészárlást a legnagyobb titokban hajtották végre, a hozzátartozókat pedig deportálták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghaltak a palesztin sziámi ikrek

Meghaltak a Gázai övezetben született palesztin sziámi ikrek szombaton Szaúd-Arábiába - jelentette… Tovább olvasom