Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kétezren tüntettek Athénban a szélsőjobboldal előretörése ellen

Mintegy kétezer ember vonult fel pénteken Athén belvárosában, hogy a szélsőjobboldali Arany Hajnal mozgalom térnyerése ellen tiltakozzon.
Mintegy kétezer ember vonult fel pénteken Athén belvárosában, hogy a szélsőjobboldali Arany Hajnal mozgalom térnyerése ellen tiltakozzon.

"Tegyük ki a neonácikat!" - szólította fel a tömeg a görög választókat a júniusi újabb általános választások előtt alig több mint egy héttel, miután a májusi választásokon a szélsőjobboldali Arany Hajnal mozgalomnak a szavazatok 6,9 százalékának megszerzésével sikerült bejutnia az athéni törvényhozásba. "Soha többé fasizmust!" - hirdették a transzparensek a tömegben, amely főleg fiatalokból, baloldali aktivistákból és bevándorlókból állt. "Mindig csak azt mondják rám, hogy "paki" vagyok, félek" - mondja a tömegben Anowar, aki hét éve él Görögországban, Bangladesből érkezett (a paki a pakisztániak gúnyneve).

A legutóbb felmérések szerint az Arany Hajnal a jövő vasárnapi voksolás után is bent maradhat a parlamentben. A neonácik ezúttal a szavazatok négy százalékára számíthatnak, a parlamentbe jutáshoz pedig Görögországban 3 százalékra van szükség.

A tiltakozás egyik résztvevője fájlalta, hogy nem jöttek el többen a tiltakozásra, miközben azt mondja, hogy a görögök nem hunyhatnak többé szemet a szélsőjobboldali agresszió fölött, miután az Arany Hajnal szóvivője csütörtökön élő adásban többször is pofon vágta baloldali vitapartnerét.

Ugyanakkor bízik abban, hogy az eset, amely országszerte nagy felzúdulást keltett, hosszú évek után végre felnyitja a görög társadalom szemét a neonácikkal és a rasszista erőszakkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekpornó 18 áldozatát mentették meg az amerikai hatóságok

A gyerekpornó 18 áldozatát sikerült megmenteni egy, az Egyesült Államok egész területére és több más… Tovább olvasom