Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Két roma családra akarták rágyújtani a házat

Mára virradóra két helybéli roma család házát próbálták meg felgyújtani eddig ismeretlen tettesek.

Szlovákia, Bátorkeszi - Mindkettőben több kiskorú gyermek is tartózkodott, személyi sérülés szerencsére nem történt. „Éjjel fél kettő tájban recsegésre-ropogásra ébredtem, és azt láttam, ég a bejárati ajtó – mesélte Góth Mária, az egyik károsult. – Velem aludt két kisgyerekem, a másik szobában a két nagy. Gyorsan keltettem őket, és az ablakon keresztül sikerült kimenekülnünk.

Szaladtunk a szomszédba segítségért, akik hívták a tűzoltókat és a rendőröket. Az oltásban is segítettek, mire kiértek a tűzoltók, már sikerült eloltani a tüzet."

Forrás: ujszo.com
Forrás: ujszo.com


A másik háznál M. Zsuzsanna tulajdonos elmondása szerint fél négy tájban keletkezett a tűz. Ő a füstszagra ébredt, ott is a bejárati ajtót gyújtották meg, és a füst már terjedt a házban. Rajta kívül testvére és két kiskorú gyereke tartózkodott otthon, ők is az ablakon keresztül menekültek. Mindketten állítják, nincs haragosuk, nem tartoznak senkinek. Egymással nem állnak rokonságban, nem értik, miért történt ez velük.

Forrás: ujszo.com
Forrás: ujszo.com


Úgy vélik, véletlen, hogy őket érte ez a támadás, más romák is lehettek volna. A községben eddig ilyen eset még nem fordult elő, a károsultak és családtagjaik szerint magyarországi intára történhetett a támadás, ahol több ízben támadtak roma családokra.

A rendőrség megkezdte a nyomozást.

További részletek itt>>

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. pidali 2009. június 22. 13:03
  „Aki védi öket költözzön kozéjük az egész családjával, szerintem meg változik a véleménye! Van köztük rendes is ,de kb 5% -uk!!!!!!!!!!!!! Ne feledjéte, hogy kutyábol nem lesz szalonna(és ez igaz)!!!!!!!!!!”
 • 26. CsabaKiraly 2009. június 22. 04:04
  „Nagyon valoszinu, hogy romak a tettesek mert igy allami segelyt kovetelhetnek.”
 • 25. kolombela 2009. június 20. 13:18
  „A nagybörzsönyi gyilkossáról kicsit bővebben:
  "Nem adott cigarettát, meggyilkolta
  Nem tett még vallomást a múlt szombati, nagybörzsönyi gyilkosság elkövetője, F. Richárd, akit csütörtökön letartóztatott a bíróság. A 33 éves cigány férfi ügyében emberölés miatt folytat nyomozást a rendőrség. A súlyosan terhelt, alkoholista gyanúsított eddig csupán egy magyarázattal szolgált tettére: az áldozat, K. Attila nem adott neki cigarettát. A helyieket megrázta az esemény, de a falu életében az utóbbi években bekövetkezett változások miatt nem csodálkoznak rajta. A beköltözött cigányok életvitele következtében ugyanis jelentősen romlott a közbiztonság. A falusiak szerint a helybeli romákat Budapestről, illetve Nagymarosról érkezett módosabb társaik biztatják betörések, lopások elkövetésére.
  Nagybörzsöny kedvelt pihenőhely, ahol sok fővárosi vett régi pincét, házat, majd felújította azt. A börzsönyiek jól tudják, hogy a tulajdonosokat önkényesen sarcolja egy helybéli, aki nem fizet neki, annak házát hamarosan feldúlják.
  Lapunk kérdésére egy, az áldozatot jól ismerő olvasónk tájékoztatott az egy héttel ezelőtti gyilkosságról. A nem egészen 800 lelkes falu békés hely volt, a rendszerváltás után azonban elkezdtek betelepülni a cigány családok. Az 54 éves, elvált K. Attila kiskutyájával lakott a település szélén, a régi malomban. Nyaranta felcsapott túravezetőnek, és kalauzolta a kirándulókat a környéken. Régi használati tárgyakat gyűjtött. Egyik szomszédja meg akart tőle vásárolni néhányat, azonban K. Attila nem akarta eladni azokat. A falusiak szerint a gyilkosság elkövetője, F. Richárd és testvére, Janó a vásárolni szándékozó embernél dolgozott alkalmanként, fizetségük többnyire ital volt. A helyiek szerint munkaadójuk kérte meg őket arra, beszéljék rá az áldozatot az üzletre. A Janó nevű férfit a faluban kötözködő, erőszakos embernek ismerik, testvérét olyannak, aki csak a gyengébbeket bántja. K. Attila kerülte a nézeteltéréseket, de értékeitől nem kívánt megválni.
  Mint azt korábban megírtuk, egy cserépedénnyel szétverték a fejét, majd a szilánkokkal átvágták a torkát. A holttestet az emeletről levitték a földszintre, ott egy székbe ültették, fejére törülközőt raktak, kezébe egy papírvágó kést tettek, mintha öngyilkos lett volna. A holttestet vasárnap, látogatóba érkező lánya találta meg. A házból eltűnt az áldozat bőrtáskája, két mobiltelefonja, húszezer forintja és a fűnyírója. A tárgyakat F. Richárdnál találták meg, a tettes azokat a faluban akarta eladni. Olvasónk szerint, ha rabolt pénzt, azt nem költötte el, mert a kocsmában a gyilkosság után is hitelre ivott.
  Batizi Zoltán, Nagybörzsöny polgármestere is hallott az állítólagos védelmi pénzről, de tudtával senki nem tett feljelentést. Elmondta, a településen élő romák nagyobb része tősgyökeres, s igaz, hogy a lopások hozzátartoznak mindennapjaikhoz. Korábban valóban mindennaposak voltak a betörések, de a két éve felállt polgárőrségnek köszönhetően ezeknek száma a felére csökkent. A gyilkosság azonban mindenkit sokkolt űzte hozzá Batizi.
  Papp Péter ezredes, a PMRFK bűnügyi igazgatója cáfolta a korábbi híreket, hogy F. Richárd feladta volna magát tette után. Munkatársai forró nyomon üldözték az elkövetőt, és nyolc órán belül elfogták -- mondta lapunknak Papp. A parancsnok szerint egyelőre nincs adat arra, hogy F. Richárdot felbujtották volna a bűncselekményre.
  K. Attilát jövő szombaton temetik el szülőfalujában, Szokolyán. Hamvait előtte elviszik Nagybörzsönybe, ahol a helyiek búcsút vesznek tőle. Az elhunyt előtt tiszteleg majd a Magyar Gárda is."
  Magyar Nemzet cikke”
 • 24. Putyilov 2009. június 20. 08:54
  „A magyar családok általuk elszenvedett sérelmeikről vajon miért nincsenek cikkek???
  Meg az általuk kirabolt, megvert, megerőszakolt emberekről?”
 • 23. piskóta 2009. június 20. 00:11
  „nemsokáig kell varni . kb 1 év és megkezdődik a jobbik faltörő kosainak a munkája, és ledöntenek egykét falat. majd akkor menekülni fognak .no problem”
 • 22. kolombela 2009. június 19. 23:53
  „MAjd az eszement magyarországi fajvédők és bünöző roma politikai vezetők ráfogják a rasszista jelzőt és kijelentik, hogy ott is a Gárda tevékenykedett.
  Mégegy érdekesség. A cigány mindenhol cigány. Ők is ugyan azzal védekeznek,mint itthon. Semmilyen haragosuk nincs, ártatlanok, stb. És a család férfitagjai éjszaka hol voltak? CSak nem "dolgoztak"?”
 • 21. Túrabakancs 2009. június 19. 22:51
  „Tegnap késő esti csendélet a győri Baross úton. A "Meki" előtti
  padokon csak romák ülnek, a csónakos szobor utáni részen pedig a kultúrált magyar emberek beszélgetnek, Ég és föld a kettő közti
  különbség minden szempontból! Persze 3-nagydarab cigány ember
  majdnem belekötött egy andalgó párba, de aztán rendeződtek a viszonyok. Én és az egyik ismerősöm nagy értékű /egyedi/ kerékpárját meglátva pár barna "testvér" rosszallóan, sőt fenyegetve
  nézett utánunk, majd egyszer csak nagy slejmes köpések közepette mögöttünk csattant a mocskos szájukból kirepülő dzsuvadarab!
  Ha nem lenne sok vesztenivalóm, akkor...”
 • 20. Babika 2009. június 19. 22:35
  „Tény és való hogy mi, az adófizetők tartjuk el őket, és mindenki fél tőlük. De ellenük nem az a megoldás, hogy felgyújtjuk a házaikat, rájuk lövünk stb. Nem őket kellene bántani, hanem azokat akik a segélyt adják nekik. Miattuk van az egész. Ez mind az állam és a hatóságok hibája.”
 • 19. Deir_Yassin 2009. június 19. 22:33
  „<moderálva sértő>”
 • 18. pancser 2009. június 19. 22:19
  „13-hoz! Így van egyenlőséget szeretnék jogi értelemben. Mindenki aki nem a törvények szerint viselkednek találják szembe magukat a törvény szigorával. Ez önmagában nem elegendő. A munka az amely kiemelhet közösségeket az elmaradottságból. Tanítani, védeni kell és még támogatni is amelyik ki akar törni, hogy példájával húzza a többiket. Aki nem ismeri meg a normális életet gyerekkorában, attól mit lehet várni?”
 • 17. Totyis 2009. június 19. 21:42
  „Szerintem megrendezték! Saját maguk gyújtották fel! Nem volt elég az 5 gyerek után a segély ..... Akár hányszor kiemelte az állam a mocsokból a cigányokat sosem tudtak vele élni. <moderálva>”
 • 16. s.margit 2009. június 19. 21:03
  „4-Gyes valószínű igazad van.”
 • 15. Szilágyi_Zsolt 2009. június 19. 20:24
  „Egyébiránt maradjunk inkább a "cigány család" kifejezésnél, jó? Magyarul így mondják. Torkig vagyok már ezzel a polkorrektkedő, szépítgető baromsággal, hogy folyton romázni kell cigány helyett! Ez nem változtat az égvilágon semmin! Attól, hogy elnevezzük burgonyás kockának, a krumplis tészta akkor is csak krumplis tészta marad.”
 • 14. tondaki 2009. június 19. 19:58
  „Cenzor! Ezt már nem fogod kivenni, mert jogi lépéseket vonz maga után. Van egy társadalmi réteg, ami a mi általunk befizetett adókból él, 90%-ban deviánsok, bűnözők. Ezt nem lehet letagadni.”
 • 13. xo16zy 2009. június 19. 19:48
  „10. pancser
  "Törvény előtti egyenlőséget és egyenlő bánásmódot és követelményrendszert."
  Ezt ugye úgy értetted, hogy a magyar embereket is illessék meg olyan kiváltságos jogok, és kiváltságos bánásmód mint a c-ket? Hogy a magyar embereket is illessék meg olyan támogatások mint a c-ket? Hogy a magyar embereket ért támadásokat, sérelmeket is ugyanolyan szigorral bírálják el, mint a c-ket érteket?

  Remélem úgy, mert a törvény előtti egyenlőség és egyenlő bánásmód tekintetében jelenleg mi - dolgozó magyarok - állunk az elnyomott oldalon.”
 • 12. xo16zy 2009. június 19. 19:34
  „7. meoo1
  "mér csak akarták?"
  És miért csak kettőre...”
 • 11. tondaki 2009. június 19. 19:31
  „<moderálva>”
 • 10. pancser 2009. június 19. 19:11
  „Nagyon el lett bökve a cigánykérdés, nagyon. A többségi társadalom állítólag üldözi őket, ami persze nem igaz. Sztem a kisebbség az, aki megpróbálja és meg is teszi ezt, csak szemérmetesen nem szabad erről beszélni. Azonnal lekerült a You Tube-ról is amikor egy kislányt vertek. Persze ha máshol nem, egy bizonyos honlapon meg lehet ma is nézni. Csodálkozunk, hogy a Jobbik a kisebbség által lakott megyékben megelőzte az MSZP-ét? Ez mind azért van: mert 1. A mellettük álló jogvédők megnyilvánulásait gyengeségként értékelik, az államhatalom gyengeségeként. 2.Nincsenek speciális iskoláik az egyenlő bánásmód jegyében. 3.Mit várhatunk egy olyan társadalomtól, ahol már legalább egy generáció felnőtt, aki nem tudja mi az munkába járni rendszeresen és a fizetésből megélni. 4. Sajátos belső törvény szerint élnek, amiről maguk is beszélnek a "cigánytörvény" meg a egyre inkább hagyományos szerepek "vajda" példul előtérbe kerülnek. Mit kéne tenn? Törvény előtti egyenlőséget és egyenlő bánásmódot és követelményrendszert. Mindent el kell követni az asszimiláció érdekében!”
 • 9. ultras 2009. június 19. 18:30
  „Sajnos ez csak a kezdet, mert a többségi társadalomnak kezd elfogyni a türelme. Jártak-e mostanában a Bán Aladár utcában és környékén, esetleg Stadion utca, stb.? Nagy élmény lesz, naponta leparasztozzák a magyarokat, gyerekhordák terrorizálják a lakosokat, megy a szemetelés a kiabálás. Szerintük a magyar az paraszt, a gyermeke meg majom.Mi meg birka módon tűrünk, mert mindenki fél. Győr lassan ugyanolyan lesz, mint a keleti országrész. Éltek már a tisztelt fajvédők csak a közelükben is? A legtöbb gyermek piszkos, elhanyagolt és a szülő arra büszke, hogy milyen aranykezű a csemetéje-biztos kötögetnek otthon, azért mondja. Nem kell sok idő és a városban mindenhol rettegni kell majd, hacsak nem történik valami. Elkülöníteni nem lehet őket, mert jogellenes, de azt felülvizsgálhatnák már, hogy mire költik el a segély és az egyéb juttatásokat, valamint, hogy mennyit is fizet egy család a bérleményért. Nme a harag a megoldás, hanem a nevelés és a rend megkövetelése. Fogadjanak el ők is minket. Közűlük sem mindenki deviáns, de a közeg megváltoztatja őket is. Egyébként a legtöbben tényleg gyávák vagyunk, mert félünk, ha szólunk, vagy ütünk, ők többszörösen visszajönnek és annyi.”
 • 8. tibi-a 2009. június 19. 18:26
  „Van egy-két furcsaság; az egyik helyen fél-kettő, a másik helyen fél-négy az időpont.
  Közben kártyáztak az elkövetők?

  A másik, azt mondja átszóltak a szomszédba és ők hívták a tűzoltókat és a rendőrséget.
  Fel sem merült, hogy valaki a mentősökre szorul?

  Még valami ami furcsa, egyik helyen sem volt otthon a családfő!
  Milyen véletlen dolgok.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás New Yorkban a pilóta halála miatt

Közép-európai idő szerint nem sokkal este 6 óra előtt sikeres kényszerleszállást hajtott végre a… Tovább olvasom