Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Két német katona halt meg Afganisztánban

Két német katona halt meg, és három megsebesült az észak-afganisztáni Talikanban végrehajtott öngyilkos merénylet következtében - közölte szombat este a német védelmi miniszter.

Rendkívüli sajtóértekezletén Thomas de Maziere elmondta, hogy a három német sebesült között van Markus Kneip dandártábornok, az észak-afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka, aki egyben a német kontingens vezetője is. Kneip sebesüléseiről részleteket nem közöltek, állapotát ugyanakkor stabilnak nevezték.

Ismeretes, hogy a magyar kontingens az északi régióban német parancsnokság alatt teljesít szolgálatot.

Thomas de Maziere elítélte a berlini források szerint összesen 7 halottat és 9 sebesültet követelő merényéletet. Úgy vélekedett, hogy annak célja a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az afganisztáni hatóságok között erősödő partneri kapcsolatok megzavarása volt. A merénylet kitervelőivel, illetve végrehajtóival kapcsolatban a miniszter közönséges bűnözőkről beszélt, és hangsúlyozta: a NATO vezette ISAF minden körülmények között kitart az említett partneri kapcsolatok mellett.

A védelmi miniszter arra szólította fel a német közvéleményt, valamint a politikai pártokat, hogy a német áldozatok növekvő száma ellenére támogassák az afganisztáni német szerepvállalást, illetve az annak keretében szolgálatot teljesítő német katonákat.

A német parlamenti pártok szombat esti nyilatkozataikban egyöntetűen elítélték a merényletet. Az ellenzéki Baloldal pártja ugyanakkor az afganisztáni német kontingens haladéktalan kivonását sürgette.

Németország 2001 decembere óta vesz részt az afganisztáni békefenntartásban. Az elmúlt években mintegy 50 német katona vesztette életét az ázsiai országban, közülük 32-en közvetlen harci cselekményekben.

Németország jelenleg több mint 4000 katonát állomásoztat Afganisztánban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év börtönt kapott az Olasz Bank vezetője

Négy év börtönbüntetésre és másfél millió eurós pénzbüntetésre ítélte szombaton egy milánói bíróság… Tovább olvasom