Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Két nap után felmondtak

A pincérnek bejelentett dolgozók esetében az osztrákoknál az első munkában töltött két hét automatikusan próbaidőnek számít.
Olvasói kérdés

Ausztriában két munkanapot dolgoztam felszolgálóként és a harmadik nap e-mailben kaptam a felmondást. Szerződésem van, próbanap és elbeszélgetés nem volt. Ilyenkor mi a teendőm?


Ha pincérnek volt bejelentve olvasónk és nem kisegítő személyzetnek vagy bármi másnak, és így a vendéglátós ágazati kollektív szerződés hatálya alá tartozik, akkor a munkaszerződés megkötése, a munkába állás után az első két hét automatikusan próbaidőnek számít. Így ha ezalatt mondtak fel a felszolgálónak és megkapta a két napra járó bérét, akkor különösebb teendője nincs. Új munkahelyet kell keresnie.
Azt azonban meg kell jegyezni, hogy konkrét esetben az elküldött pár mondatos információ alapján nehéz minden szempontra kiterjedő választ adni. Az javasolható, hogy olvasónk szerződését mutassa meg szakértőnek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség az „IGR – Jövő a határtérségben" projekt folytatásaként egyelőre három nyugat-dunántúli irodában tudja fogadni az ügyfeleket hétköznapokon 8 és 12 óra között. Sopronban a Deák tér 14. szám alatt.

Tanácsot nem adnak telefonon, de érdeklődni lehet az ügyfélfogadásról a 30/512-9634-es telefonszámon.

Az eset tanulsága, hogy Ausztriában munkába álláskor nagyon fontos, hogy a dolgozó megismerje a rá vonatkozó ágazati kollektív szerződést, ez szabályozza a próbaidőt, a felmondást is. Munkaviszony létesítésekor a munkavállaló kap egy úgynevezett Dienstzettelt, abban szerepel, melyik ágazati kollektív szerződés (ksz) vonatkozik rá. A ksz-t minden munkahelyen ki kell függeszteni vagy a nagyobb cégeknél működő üzemi tanácshoz fordulhat emiatt a munkavállaló. Az interneten a www.kollektivvertrag.at címen érhetők el az ágazati kollektív szerződések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadság az osztrákoknál - Öt vagy hat hét a pihenésre

A szabadság mértéke az osztrákoknál a munkanapok alapján: 25 év szolgálati időig 30 munkanap , a 25.… Tovább olvasom