Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Két mexikói bűnöző beismerte 17 diák megölését

Egy bűnbanda két tagja beismerte 17 diáknak a megölését a közül a 43 egyetemista közül, akik egy hete tűntek el Mexikó déli részén - jelentette be vasárnap a mexikói Guerrero állam főügyésze.

Inaky Blanco főügyész azt is elmondta, hogy a nyomozók által a hét végén Iguala város mellett megtalált tömegsírban 28 megégett holttestre bukkantak.

    Szavai szerint a tetemek olyannyira felismerhetetlené váltak, hogy két hétbe vagy akár két hónapba is beletelhet annak megállapítása, hogy az igualai erőszakcselekményekben eltűnt diákok holttestéről van-e szó - mondta.

    Blanco hangsúlyozta, hogy bár a két, őrizetbe vett bűnöző beismerte, hogy ők öltek meg 17 diákot az adott helyszínen, az eddigi nyomozás azonban nem támasztja alá a vallomásukat.

    A Mexikóvárostól mintegy 200 kilométerre délre fekvő Igualában szeptember elején zajlottak le egyelőre tisztázatlan erőszakcselekmények radikális akciókat végrehajtó diákok, rendőrök és fegyveres bűnözők között, a diákok oktatási reformok elleni tiltakozása kapcsán.

    Közvetlenül a történtek után hat halálos áldozatról és 25 sebesültről tudtak, és 57 diákot eltűntként tartottak nyilván.

    A halálesetekkel összefüggésben őrizetbe vettek 22 rendőrt, és jogtalan fegyverhasználat gyanújával eljárást indítottak ellenük. A rendőrök mellett további nyolc embert is letartóztattak, akik a vizsgálat szerint a tüntető tömegbe lőttek.

    A múlt héten élve került elő 14 diák, akik otthonukban vagy főiskolájuk épületében rejtőzködtek, 43-at azonban továbbra is keresnek.

    A tragikus események óta a tiltakozók és az eltűntek szülei több tüntetést tartottak, a rendőri erőszak alapos kivizsgálását, az eltűntek felkutatását és a diákok elleni leszámolások elkövetőinek felelősségre vonását követelve. Az esetek kivizsgálásához és a város rendjének fenntartásához Guerrero állam kormányzója a szövetségi rendőrségtől kért segítséget, mert - mint állította - "a guerrerói rendőrök többsége tagja a szervezett bűnbandáknak".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fanfon tájfun elérte japán központi részét és Tokió felé tart, áldozatok

Japán legnagyobb szigetére, Honsúra is lecsapott hétfőn reggel a Fanfon tájfun. Tovább olvasom