Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Két kis vágással végeztek tüdőátültetést Németországban

Minimálisan invazív eljárással, mindössze két kisebb vágást ejtve végeztek tüdőátültetést orvosok Németországban.
A münsteri Egyetemi Klinika szakemberei az úgynevezett kulcslyuksebészeti módszert alkalmazva hajtották végre a beavatkozást, amelyet eddig rendszerint epehólyag- és vakbélműtéteknél, illetve a szíven végrehajtott kisebb operációknál alkalmaztak.

A Németországban évente végrehajtott mintegy 270 tüdőátültetéshez a legtöbb esetben nagy vágással teljesen megnyitják a mellkast. A műtétre hetekkel ezelőtt került sor, az orvosok azonban csak most számoltak be orvosi szempontból lenyűgöző teljesítményükről. A minimális beavatkozással végzett műtétet egy ötvenéves férfin végezték, a beteg tüdőfibrózisban szenvedett, betegségén csak transzplantációval lehetett segíteni.

"A páciensek minden lélegzetvételkor hörögnek, a fogmosáshoz is alig van levegőjük" - írta le a betegséget Karsten Wiebe, a műtétet végző mellkassebész. Az átültetéshez a mell alatt két, egyenként tíz centis vágást ejtettek, amelyen keresztül behelyezték a donorszervet. "A tüdőlebenyek egy kézben is elférnek, ha légmentesek és összeesettek" - részletezte a beültetést a specialista. "Az eljárás rendkívül kíméletes a beteg számára, számunkra viszont bonyolult. Az orvosoknak kisebb a rálátásuk a műtét során" - magyarázta, megjegyezve, hogy a felépülés sokkal gyorsabb és kevesebb a szövődmény.

A münsteri páciens egy nála nagyobb termetű elhunyttól kapott szervet, így a tüdőt a műtét előtt némileg le kellett kicsinyíteni. A beteg hét héttel a beavatkozás után csütörtökön Dél-Németországban kezdte meg a rehabilitációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael digitalizálja kulturális és szellemi örökségét

Izrael 160 millió új sékelt (8,45 milliárd forintot) költ kulturális és szellemi örökségének… Tovább olvasom