Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Két halott és több száz sebesült az algériai zavargásokban

Két ember meghalt és mintegy négyszázan sebesültek meg Algériában az élelmiszerek drágulása és a növekvő munkanélküliség miatt négy napja kirobbant zavargásokban - közölte szombaton Dahu Uld Kablia belügyminiszter.

A sebesültek közül több mint háromszáz a rendőrség és a csendőrség soraiból került ki - mondta a miniszter. A kormány rendkívüli ülést tart, hogy megoldást találjon az árak megfékezésére, s lecsillapítsa az országszerte kibontakozott tiltakozásokat. Algéria több városában is az utcára vonultak szerda óta az infláció miatt elégedetlen emberek, miután az elmúlt hónapokban a duplájára emelkedett több alapvető élelmiszer, így például a cukor, az étolaj és a liszt ára, és a kereskedelemben hiány alakult ki ezekből a cikkekből. Fiatalok kisebb csoportjai már a múlt héten is szerveztek megmozdulásokat. Egy 18 éves fiatalembert Ain Lahdjelben, a főváros Algírtól 300 kilométerre délkeletre fekvő Mszila térségében ért halálos lövés - mondta el a belügyminiszter az állami rádióban, megerősítve az al-Kabar című helyi lap hírét. "Akkor vesztette életét, amikor megpróbáltak behatolni a rendőrség épületébe" - mondta. Egy másik tüntető az Algírtól mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő Bu-Szmailban halt meg. A miniszter szerint az illető a fején sérült meg, de halálának okát még nem sikerült tisztázni. Egy orvos korábban azt közölte, hogy a tüntetőt az arcán telibe találta egy könnygázgránát.

Pénteken több tartományban is újabb összetűzések voltak. Az erőszak megfékezése érdekében a rendőrség megerősítette jelenlétét a mecsetek környékén és labdarúgó mérkőzéseket is elhalasztottak. A hivatalos APS hírügynökség jelentése szerint a tiltakozók csütörtök este és péntek reggel kormányzati épületeket, bankfiókokat és postahivatalokat dúltak fel néhány kelet-algériai városban, köztük Constantine-ban, Dzsidzselliben, Szetifben és Buirában. A harmadik államfői mandátumát töltő Abdel-Azíz Buteflika elnök egyelőre semmilyen nyilatkozatot nem tett a zavargásokkal kapcsolatban. Musztafa Benbada kereskedelmi miniszter korábban azt mondta az állami rádióban, hogy sürgős intézkedéseket hoznak a lakosságra nehezedő nyomás enyhítése érdekében, s "a jövő hét elején már jobb lesz a helyzet. A hatóságok várakozása szerint a kormány korlátozni fogja, hogy a kereskedők mekkora haszonnal adhatják el az alapvető élelmiszereket.

A dpa német hírügynökség szombaton azt jelentette, hogy a szomszédos Tunézia Szaida városában is tüntetők tűztek össze a rendőrökkel, s az összecsapásokban szemtanúk beszámolója szerint legalább öten sebesültek meg. A több hete zajló tunéziai tüntetésekben elsősorban a kilátástalan helyzetükre panaszkodó fiatalok vesznek részt. Egy fiatalember, aki a főiskola elvégzése után zöldségesként tudott csak elhelyezkedni, kétségbeesésében felgyújtotta magát egy piacon, és másnapra belehalt a sérüléseibe. A tüntetésekhez azóta ügyvédek és tanárok is csatlakoztak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény - Német lapkommentárok a törvényről

Kísértés címmel közölt rövid kommentárt szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar… Tovább olvasom