Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Késésben van a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése

A késések ellenére a munka halad, bár nem biztos, hogy június végéig befejeződhet a folyamat.
Biztonsági és logisztikai kihívások miatt késésben van a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése, ezért nem biztos, hogy június végéig befejeződhet a folyamat - közölte a munkát irányító Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vezetője csütörtökön.

Ahmet Üzümcü főigazgató Rómában újságíróknak elmondta, hogy egyelőre még "nem túl sok" érkezett meg a szíriai kikötőkbe a vegyi fegyverek alapjául szolgáló veszélyes vegyületekből.

A szállítások a harcok, a kedvezőtlen időjárás és bürokratikus okok miatt akadoznak, és a szíriai hatóságoknak nincs elég szállítóeszközük sem. Ugyanakkor az OPCW mindent meg fog tenni, hogy időben befejeződjön a vegyi fegyverek megsemmisítése - mondta Üzümcü.

A vegyi anyagok Szíriából való elszállítása január 7-én kezdődött meg. Az ország 1300 tonnás készletének legveszélyesebb részét, 500 tonna mustárgázt, szarint és VX ideggázt a tervek szerint hajóval szállítják el Szíriából egy hivatalosan meg nem nevezett olaszországi kikötőbe, ahol átrakodják egy amerikai teherhajóra, majd nemzetközi vizeken semlegesítik.

Az OPCW főigazgatójának közlése szerint eddig 16 tonnányi vegyi anyagot rakodtak fel egy dán hajóra a szíriai Latakia kikötőjében, amely jelenleg nemzetközi vizeken várja az újabb szállítmányokat. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a dán hajó a calabriai Gioia Tauro kikötőjébe fog majd befutni.

A legveszélyesebb vegyületeket az eredeti menetrend szerint december 31-ig meg kellett volna semmisíteni, június végére pedig a teljes szíriai vegyifegyver-arzenált el kell pusztítani. A késések ellenére a munka halad, az OPCW decemberben arról számolt be, hogy sikerült megsemmisíteni a vegyi fegyverek célba juttatására alkalmas összes szíriai lőszert.

Az anyagok szíriai kikötőkbe való eljuttatása a damaszkuszi hatóságok felelőssége. A szíriai kormány tavaly júniusban egyezett bele, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit a gyártásukhoz szükséges alapanyagokkal és eszközökkel együtt. A leszerelés előzménye, hogy augusztusban Damaszkusz külvárosában 1400 ember vesztette életét egy vegyifegyver-támadásban, amit az Egyesült Államok szerint Bassár el-Aszad elnök erői követtek el.

A szíriai ellenzéki koalíció a napokban azzal vádolta meg az Aszad-rendszert, hogy még decemberben is mérges gázt vetett be. Közleménye szerint a támadás december 13-án történt Damaszkusz közelében, és abban három ember meg is halt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták Peking autópályáit a sűrű szmog miatt

Az előrejelzések szerint péntek reggelig nem változik a helyzet Pekingben. Tovább olvasom