Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 14°C Még több cikk.

Képviselők verekedtek össze a macedón parlamentben

Az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) két képviselője megsérült, amikor verekedés tört ki hétfőn a szkopjei parlamentben a költségvetési vita nyitányaként - jelentette a helyi média.
Az ellenzék meg akarta akadályozni, hogy a parlament hétfőn elfogadja a 2013-as költségvetést. Az SDSM képviselői előbb a kormánypártok honatyáit akarták meggátolni abban, hogy belépjenek a parlamentbe, majd a szónoki emelvényért alakult ki kisebb összetűzés, amelyben két képviselő könnyebben megsérült. A Dnevnik honlapja szerint a szónoki pult összeomlott.

Eközben a parlament épülete előtt mindkét oldal párthívei tüntetnek. Az erős rendőri készültség ellenére a szembenállók - akik számát egymásnak ellentmondó becslések több százra és több ezerre tesznek - kövekkel és üvegekkel dobálják egymást.

A tiltakozások oka, hogy Nikola Gruevszki kormánya vasárnap egyetértésre jutott a költségvetésről, amelyet hétfőn végül meg is szavaztak a parlamentben, bár a szakbizottságokban az ellenzék 1400 módosító indítványt nyújtott be, hogy ezzel is késleltesse a voksolást.

A kormánynak 80 képviselője van a 123 fős parlamentben. Miután a biztonsági szolgálat eltávolította az ülésteremből a renitens ellenzéki képviselőket, valamint az újságírókat, a jelenlévő képviselők fél óra alatt jóváhagyták a jövő évi költségvetést. A 2,7 milliárd dolláros kiadások mellett 2,4 milliárd dolláros bevétellel számláló büdzsé összeállítói a bruttó össztermék 2 százalékos gyarapodása mellett 3,5 százalékos inflációval számoltak. Az ellenzék szerint ez a költségvetés az ország túl nagy mértékű eladósodásához vezet.

Gruevszki azzal vádolja Branko Crvenkovszki volt köztársasági elnököt, az SDSM vezetőjét, hogy politikai túlélése érdekében szervezi a tüntetéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok ezren tartanak Betlehembe, a Születés templomához

Sokezres karácsonyi tömeg gyülekezik a ciszjordániai Betlehemben, a Születés templománál. Tovább olvasom