Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Képviselői költségtérítést kell visszafizetnie a kormányfőnek

Több mint 12 ezer font (3,5 millió forint) képviselői költségtérítést fizet vissza Gordon Brown brit kormányfő - közölte hétfőn este a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal.
A londoni alsóházi törvényhozók által vitatott címeken felvett költségtérítések az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát kavarták Nagy-Britanniában. Az ügy elérte a nagy parlamenti pártok mindegyikének vezetőit is: Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére 910 fontot térít vissza 2006 és 2009 között költségként elszámolt, összesen 3900 fontos kertészeti számlájából, David Camerontól, a Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltjétől pedig egyelőre "további információkat" kért be lakáshitel-elszámolásairól Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló.

A pártvezetők közül a legrosszabbul azonban a Munkáspárt élén álló Brown járt: a Legg-vizsgálat ajánlásai alapján a kormányfő összesen 12 415 fontot és 10 pennyt utal vissza a költségvetésnek. A 2004 óta elszámolt összeg zöme kertrendezési és takarítási munkák számláiból adódik.

Sir Thomas a vizsgálati jelentésben - nem hivatalos értesülések szerint - évi ezer fontban jelölte meg a képviselői otthonok kertrendezési munkái után évente visszaigényelhető összeg felső határát; a takarítás után elszámolható költségtérítésre kétezer fontos éves korlátot határozott meg.

A hatalmas belpolitikai botrányt az a leleplező riportsorozat kavarta, amelyet a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap indított még május elején - kiszivárogtatott elszámolások alapján - a brit alsóházi képviselők által gyakran megdöbbentő címeken felvett költségtérítésekről.

A legkirívóbb esetek között szerepelt egy kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, ajándéknak szánt teddy mackók, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árának visszaigénylése.

A botrány miatt már lemondott Jacqui Smith volt belügyminiszter, akiről - még a Telegraph-sorozat előtt - kiderült, hogy egyik tavalyi kábeltévé-előfizetési visszaigénylésében szerepelt több fizetős pornófilm megtekintésének díja is, bár a filmeket nem ő, hanem távollétében a férje nézte meg.

A botrány nem kerülte el a Konzervatív Párt egyik sztárpolitikusát, Boris Johnson londoni polgármestert sem, akiről a Telegraph megírta: egy ízben szerepelt képviselői költségtérítési igénylésében egy 16,50 fontba került koszorú, amelyet a politikus még 2006-ban, a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő hagyományos novemberi ceremóniára rendelt.

Olvasóink írták

 • 11. 13.István 2009. október 14. 09:43
  „Sir Thomasz Legg-t alkalmazni javaslom a következő kormánynak,lesz itt hadd el hadd !!
  Monjuk meg volt kiktől tanulni a mieinknek !”
 • 10. kivagyokén 2009. október 13. 15:54
  „Most rekordsebességgel, teljes létszámban, és egyetértésbsn hoznak ITTHON egy törvény, őket ne lehessen vizsgálni ebben a kérdésben”
 • 9. győrinagyi 2009. október 13. 11:48
  „Kedves pmc! ne zsidózzon!”
 • 8. győrinagyi 2009. október 13. 11:45
  „bocsánat, helyesen: társaságába.”
 • 7. győrinagyi 2009. október 13. 11:43
  „Ez a lap is belépett azon újságok társaságában, amelyek félrevezető címet adnak a cikknek. Csak egy szó hiányzik belőle: angol!”
 • 6. ggg 2009. október 13. 10:32
  „húúú bmeg. nálunk o.v. meg a komcsik mennyit fizethetnének...”
 • 5. Eva- 2009. október 13. 08:45
  „3-hoz!

  Nem!
  Nálunk nem kellett erről tételesen elszámolni!

  Most már igen!
  Kérdés:
  Lehet-e visszamenőlegesen vizsgálódni?!
  Törvényesen.Alkotmányosan. :)”
 • 4. igazságmondó 2009. október 13. 06:37
  „Már azt hittem, hogy magyar képviselőröl van szó és abból a pénzből majd nekünk is jut. :-)”
 • 3. BsBe 2009. október 13. 04:31
  „na, mivel nálunk demokrácia van, ilyen elő sem fordulhat. még hogy a képviselőnek valamit vissza kellene fizetnie.
  na, de kérem, még ilyet!!!!!!!!!!
  különben is, nálunk minden fillért jogosan költenek el.”
 • 2. pmc 2009. október 12. 22:51
  „már azt hittem a magyarországi kormányfőnek kellet visszafizetnie,
  (szándékosan magyarországit írtam ,nem magyart )”
 • 1. comet 2009. október 12. 21:56
  „majd amikor a mi Fletonk milliárdokat fizet vissza...
  Azért érdekelne a mi képviselőink hány millát tehettek zsebre költségtérítésként az 5 év alatt. Lenne riadalom az auditorok megjelenésekor a parlament folyosóján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slota: oszlassuk fel a parlamentet, és kész!

Egy szlovák képviselő szerint a képviselők csak parlamentben tett kijelentéseik kapcsán kapjanak védelmet, büntetőjogi ügyekben nem. Tovább olvasom