Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Kenguru- és tevehúsevéssel a felmelegedés ellen

Ausztrália - Ausztrália azzal járulhatna hozzá a klíma felmelegedésének megfékezéséhez, ha sok kenguru- és tevehúst fogyasztana. Ezt ma már nemcsak környezetvédők, hanem komoly tudósok is hangoztatják a déli földrészen.
 
A nemzeti szimbólum szerepét játszó kengurunak azért kellene kiszorítania a tányérról a marhát és a birkát, mert ezekkel a kérődzőkkel szemben csak elhanyagolható mennyiségű metánt termel. A szarvasmarha és a birka ugyanis rengeteg metángázt böfög fel és szellent. Ausztrália esetében az állati eredetű metán teszi ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának döntő részét. Egy nemrég publikált klímaváltozási szakértői jelentés azt ajánlja, hogy 2020-ra 7 millióval csökkentsék a húsmarha állományát, és 36 millióval a birkáét. Egyidejűleg hagyják elszaporodni a kengurut, hogy száma a mai 36 millióról 240 millióra emelkedjen.

A tudósok azzal érvelnek, hogy a kenguru húsa nagyon egészséges, mert alig tartalmaz zsírt, káros anyagokat meg egyáltalán nem, mivel nem tenyésztett állat. Hasonló érvekkel ajánlották decemberben a szakemberek a teve fogyasztását is. A tevét a 19. század végén, a 20. század elején terjesztették el Ausztráliában teherhordó állatként. A vasút térhódításakor a tevéket szélnek eresztették, és a púpos állatok - természetes ellenfél híján - elszaporodtak a sivatagban.

Ma már kártevőknek számítanak, mert súlyosan veszélyeztetik a kényes ökológiai egyensúlyt. A teveproblémát azonban az ausztrálok képtelenek lesznek "megenni". Az 1 millióra becsült teveállományt nem lehet lényegesen csökkenteni csupán azzal, ha divatot csinálnak a tevehúsnak. Külföldön van ugyan piaca a tevehúsnak, de az exportképes mennyiség termeléséhez utakat kellene építeni a sivatagba, a vágóhidak üzemeltetése víz- és áramigényes. Ezért a tevék lényeges megritkításának legegyszerűbb módja az lesz, ha helikopterről lelövöldözik az állatokat, és tetemüket hagyják elbomlani. A kengurut esetleges tenyésztése sok technikai nehézséggel járna.

Az állatot nem lehet csordában tartani, a farmokat három méter magas kerítésekkel kellene körülvenni. A kengurut problémás teherautóval vágóhídra szállítani, mert az állat nagyon félénk, és kárt okoz magában. Úgy kellene a farmokon lelövöldözni őket, és valamilyen mozgó vágóhidakon feldolgozni a húsukat. Ez alapján a közeljövőben a kenguru és a teve aligha válik fő népélelmezési cikké Ausztráliában, és a környezetvédőknek talán máshol kell keresniük a megoldást a bolygó klímaproblémájára.

Olvasóink írták

  • 1. SAmu 2009. január 05. 12:19
    „Hülyeség a köbön!
    Egyáltalán nem kéne a kedves kengurukat (sem) meggyilkolni ill. megzabálni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael segélyszállítmányokat engedett be

Izrael hétfőn engedélyezte egy segélyszállítmányt szállító konvoj behajtását a Gázai-övezetbe, és… Tovább olvasom